Świątecznie, jajecznie


Uwielbiam jajka. Wielkanoc to dla mnie czas bezkarnego objadania się nimi. Cały rok na to czekam, bo normalnie jajek jem niewiele. Jestem ofiarą cholesterolowej psychozy. Amnestia przychodzi z Wielkanocą :) Na jajeczny czas wyposażyłam się w książkę „Jajka. 130 prostych przepisów” Michela Roux. Autor jest jednym z najbardziej znanych na świecie szefów kuchni. A w środku przepisy na wykwintne i całkiem zwyczajne potrawy z jajek - od gotowanych, przez smażone, po omlety, suflety, bezy i kremy. Wszytsko opatrzone pięknymi fotografiami. Bardzo przydatne wydawnictwo, szczególnie przez zbliżającymi się świętami Wielkiej Nocy. Książkę wydała Bellona. Brakuje mi jednak jejecznych przystawek w postaci jajek faszerowanych na przeróżne sposoby, ale o tym napiszę później.

Na razie z książki wybrałam przepis na naleśniki z pieczarkami i z kurczakiem. Przyznam, że na takie zestawienie nie wpadłabym. Trochę leniwa jestem i nie trzymałam się zaborczo przepisu, więc prezentuję mój własny na motywach Michela Roux.
Książkę wydała Bellona


Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem


Ciasto - najprostsze: 2 szklanki wody, 1 1/2 szklanki mąki, 2 jaja. To wszystko miksuję. Do całości trzeba dodać siekaną natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć.

Farsz: dwie piersi z kurczaka, pieczarki (5-6 średniej wielkości grzybków), sól, pieprz. Piersi kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki.

Sos beszamelowy: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę mąki i szklankę zimnego mleka, doprawiamy do smaku białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Produkt gotowy: na naleśnik wykładamy kurczaka z pieczarkami, polewamy sosem i zawijamy w rożek. Gotowe!




Komentarze

Popularne posty