7 sierpnia 2009

Znowu w Grecji. Kulinarnie. Musaka z bakłażanów

To proste danie jest tak smakowite, że mogłabym je jeść i jeść. Teraz, bo moje pierwsze spotkanie z musaką było dość nieprzyjemne. Zamówiłam ją kiedyś w jedynej greckiej knajpie, jaka była w moim mieście. Dostałam coś w rodzaju tłustej, rozmemłanej, bezsmakowej i pozbawionej konsystencji ciapy, w dodatku za kosmiczną cenę. Postanowiłam już nigdy w życiu nie jeść musaki. Na szczęście spróbowałam jej wiele lat później w Grecji i zakochałam się w jej smaku. Odkryłam też jej sekret, znany wszystkim Grekom - cynamon.
Greckie smaki są wspaniałe. Ostatnio mój kolega z pracy - muzyk, kucharz, żeglarz i dziennikarz - przyniósł mi wielki worek świeżej mięty i okazało się, że on też gotuje "greckie". Do musaki dodaje jeszcze mielony kminek - dodałam i ja. Jest pyszna.


Musaka z bakłażanów

Składniki:
2 duże bakłażany
1 duża cebula
500-600 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe lub indycze)
4 pomidory
1 łyżeczka oregano (świeże lub suszone)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
sól, pieprz
czosnek
oliwa do smażenia
bułka tarta

beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 i 1/2 szklanki zimnego mleka
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżka startego sera (powinien być kefalotiri, ale że nie miałam, dałam parmezan)

Bakłażany myjemy i kroimy w plastry wzdłuż. Solimy je z obu stron, układamy na sicie i obciążamy talerzem. Zostawiamy na pół godziny, by puściły goryczkę.
Na patelni przysmażamy na złoto cebulę pokrojoną w plasterki, dodajemy mięso i dalej podsmażamy. Jeśli mięso okazało się za tłuste odlewamy tłuszcz. Dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w plastry, zgnieciony ząbek czosnku, zioła i przyprawy. Podduszamy na małym ogniu ok. 20 minut.
Odlewamy wodę z bakłażanów, plastry opłukujemy pod wodą, osączamy i podsmażamy na złoto. Odkładamy na papier, by osączyć z tłuszczu.
Robimy beszamel: w rondelku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko, ponownie stawiamy na ogniu i mieszamy aż zgęstnieje. Nie zapomnijmy przyprawić solą i pieprzem (najlepiej białym). Dodajemy ser. Jedną łyżkę sosu mieszamy z rozbełtanym jajkiem, wlewamy do całości i znów mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plastry bakłażanów, mięso z pomidorami i przyprawami. Ostatnia warstwa powinna być z bakłażanów. Polewamy beszamelem i posypujemy z wierzchu bułką tartą. Całość wstawiamy na ok. 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Można fotografować :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...