23 października 2009

Podróżnik w kuchni. Chili con carne


Mam książkę kucharską "Podróżnik w kuchni", którą bardzo lubię, mimo że jest zupełnym niewypałem wydawniczym. Źle przetłumaczone przepisy, nieznajomość składników, pozamieniane zdjęcia pokazują tylko zupełny brak profesjonalizmu wydawnictwa Pascal. Nie pierwsza i pewnie nie ostatnia zepsuta przez nich książka. Na szczęście średnio zorientowany miłośnik gotowania domyśli się z kontekstu o co nie chodziło tłumaczowi, a co napisała autorka.
Wiem, że to nie wina autorki Vicky Smirli, która w Grecji jest jedną z bardziej znanych autorek kulinarnych tekstów w czasopismach i gazetach. Kiedyś pracowała jako stewardessa w Olimpic Airways i wtedy, latając od kraju do kraju, zaczęła interesować się kuchnią. Jej pierwsza książka "Studentka w kuchni" to ponoć bestseller w Grecji.
"Podróżnik w kuchni" to kulinarna podróż przez 12 krajów, z najbardziej charakterystycznymi potrawami, opisami zwyczajów i przyzwyczajeń kulinarnych danych narodów. I przemierzamy stoły Anglii, Francji, Turcji, Meksyku, Japonii, Maroka, Egiptu, a także Szwecji, Indii i Włoch.
Z tej książki pochodzi właśnie przepis na chili con carne. Trochę przeze mnie zmodyfikowany - wołowinę zamieniłam na indyka.


Chili con carne, wydanie drobiowe
Składniki:
500 gramów mięsa z piersi indyka pokrojonego w kostkę,
250 gramów czerwonej fasoli (może być z puszki),
2 cebule,
2 papryki (zielone lub czerwone),
2 ząbki czosnku,
kilka ostrych papryczek,
łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżeczki kuminu,
1 łyżka cukru,
sól, pieprz
świeża kolendra do przybrania
ostry żółty ser do posypania
kwaśna śmietana.

Dzień wcześniej namaczam czerwoną fasolę. Gdy napęcznieje gotuję ją by była półtwarda - do miękkości dojdzie w chili.
Rozgrzewam oliwę na głębokiej patelni, obsmażam mięso pokrojone w większą kostkę. Wyjmuję je, na tym samym tłuszczu smażę cebulę pokrojoną w kostkę i drobno pokrojony czosnek. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, chili, koncentrat pomidorowy, kumin, cukier. Podlewam wodą, tak by mięso było zanurzone w sosie. Duszę na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Dodaję fasolę, jeszcze trochę duszę. Wykładam porcje na talerz, przybieram zieleniną, posypuję serem i daję kleks śmietany.

Książkę wydało Wydawnictwo Pascal

1 komentarz:

  1. Nie widziałam wcześniej tego chili u Ciebie. Mam tę samą książkę, jest tam kilka naprawdę fajnych i ciekawych receptur, no ale czasem tłumaczenie poraża. Z resztą nie tylk w tej książce, np. tłumaczenie Nigelli woła czasem o pomstę do nieba: kminek miast kuminu, "okruchy grahamki" i inne cuda).

    A wiesz, ze przymierzam się do jego zrobienia? :) Tak więc ładnie się złożyło, ze prezentujesz tu przepis na ch.con carne, na pewno go prześledzę.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...