30 lipca 2010

Zaczytałam się. Smaki z bałkańskiego kociołka


Naszukałam się tych książek, bo w księgarniach ich nie ma, ale od czego jest internet! "Bałkańskie zapiski kuchenne. Książka I, Kuchnia jarska Bułgarów w przepisach i komentarzach" i "Bałkańskie zapiski kuchenne. Książka II, Kuchnia Grecji Północnej w recepturach i opowieściach" są już moje. Dwie pięknie wydane gawędy o kuchni i gotowaniu bałkańskim, czyli tym co mnie interesuje, napisała Iliana Genew-Puhalewa, Bułgarka mieszkająca w Krakowie. Kupiłam wydania podstawowe, ale miłośnicy rzeczy pięknych mogą zamówić wersje kolekcjonerskie książek z dołączonymi do nich płytami z muzyką bałkańską.
Książki nie dość, że zawierają wypróbowane i ciekawe przepisy to jeszcze są pięknie ilustrowane i przepięknie wydane. Nie składają się wyłącznie z przepisów, ale z opowieści, anegdot i wyjaśnień, które przydadzą się każdemu, kto chce dowiedzieć się czegoś o gotowaniu na Bałkanach. Zdjęcia potraw i zdjęcia archiwalne uzupełniają potoczystą gawędę o kuchni i historii.
Pierwszy tom serii jest napisany lekko i od serca. Nic dziwnego, bo autorka dzieli się z czytelnikami swoją osobistą wiedzą i praktycznymi radami na temat swojej rodzinnej kuchni. Znajdziemy więc przepisy autorstwa jej najbliższych i kuchenne przypisy odsłaniające tajniki przygotowania wielu potraw.
Drugi tom, poświęcony kuchni Grecji północnej jest poważniejszy. Książka przynosi recepty na przepyszne mięsne potrawy i olbrzymią dawkę historii tej części Europy. Dowiemy się skąd w Polsce wzięli się Grecy i zrozumiemy przyczynę obecnych greckich kłopotów ekonomicznych. Poznamy grecką tradycję, święta i obyczaje, a także muzykę. Muzyka i kuchnia uzupełniają się przepysznie. W rytmie rembetiko możemy zajadać się musaką, czy pierożkami z bakłażanami, a także spróbować papuci... z bakłażanów.
Iliana Genew-Puhalewa analizuje fenomen, jakim są Bałkany - nie  pod kątem języka (pamiętacie termin językoznawczy "liga bałkańska"), ale też pod kątem kuchni. Wykazuje związki kuchni tego regionu z Wysoką Portą, analizuje powiązania bułgarsko-grecko-tureckie ze smakiem i z wiedzą należącą do filologa.
Pyszna lektura. Polecam.

Książki można znaleźć na stronie balkanskie.org

3 komentarze:

  1. Z miłą chęcią się po nie sięgnę.

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Do mnie też niedawno dotarły te książki i z przyjemnością się w nich zaczytałam... Pozdrawiam Cię serdecznie, Śnieżko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Po opisie widzę, że to muszą być bardzo ciekawe książki:) Muszę poszukać!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...