7 października 2010

Bułeczki ze śliwkami, czyli dlaczego warto być skoncentrowanym


Zagapiłam się trochę, a może zagadałam przez telefon i bułeczki wyszły trochę za bardzo brązowe. Koncentracja przy gotowaniu potrzebna jest nawet wtedy, gdy teoretycznie wszystko gotowe.
A może buszowałam po internecie. Kiedy zimno, chmurno i deszczowo najlepiej zrobić sobie kubek gorącej herbaty zawinąć się w koc, ułożyć sobie na kolanach laptopa na podstawce i można buszować zajadając się ciepłymi jeszcze bułeczkami. I nic to, że podobno ciepłe ciasto drożdżowe szkodzi. Nigdy mi nie zaszkodziło, a od lat zajadam się właśnie takim świeżym, prosto z blachy. Dziecku nie pozwalam. Czy działa na mnie siła tradycji, a może przyzwyczajenie? A może powtarzając słowa babci "nie wolno ciepłego drożdżowego, bo skręt kiszek gotowy" przywołuję słodkie chwile dzieciństwa? Kto dziś zna taką jednostkę chorobową?


Bułeczki ze śliwkami
Składniki na ok. 15 bułeczek
15 śliwek
pół kilograma mąki
torebka cukru wanilinowego
szklanka mleka
30 gramów drożdży
3 łyżki cukru
1 jajko
6 łyżek masła
szczypta soli

Kruszonka
pół szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół kostki masła
cynamon

Drożdże rozkruszam w miseczce i ucieram z łyżeczką cukru, dodaję 3-4 łyżki mąki, trochę letniego mleka, tyle, by uzyskać zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Zostawiam do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszam z resztą cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodaję jajko (nie może być zimne prosto z lodówki) i zaczyn. Wyrabiam i stopniowo dodaję rozpuszczone, ale nie gorące masło. Ciasto zostawiam, by wyrosło i podwoiło swoją objętość. 
Pozbawione pestek śliwki zawijam w ciasto, zlepiam i znów pozwalam im rosnąć. Z masła, cukru, odrobiny cynamonu i mąki robię kruszonkę. Wyrośnięte bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję kruszonką. Układam na blasze i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę ok 30-35 minut, jeśli oczywiście nie chcę zbyt brązowych bułeczek. :)

4 komentarze:

  1. Ja znam! :)
    I niestety rowniez czesto cierpie na brak kulinarnej koncentracji ;)
    A bulaczka nawet taka mocniej wypieczona bardzo chetnie sie poczestuje Sniezko :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne drozdzoweczki:) chetnie bym zjadla z mlekiem takie pychotki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają jak miniaturowe chałki.
    ale takie w nadzieniem.
    rozpustne...

    OdpowiedzUsuń
  4. CHLEB typu KR-IRL. Dodajemy: OTRĘBY PSZENNE !! (antycukrzycowy)
    1A. TEMAT.
    Przepis: uzupełniony i ZAKTUALIZOWANY.

    MOTTO: Otyłość, Cukrzyca typu 2. Dla tych chorób to skuteczny żywieniowy przełom.

    P. S. Otręby pszenne stabilizują poziom cukru we krwi w sytuacji, gdy organizm odzyskuje tzw. GLUKOZĘ naturalną z kaszy i ryżu. Proces odzysku glukozy wydłuża się zapewniając człowiekowi kilkugodzinne uczucie sytości. Dla otyłości i cukrzycy typu 2 to skuteczny prozdrowotny przełom.

    CHLEB typu KR-IRL z otrębami powoduje, że dolegliwość o nazwie ZAPARCIA staje się zapomnianym terminem historycznym.
    WZDĘCIA tj. pęcznienie błonnika odbywają się w garnku, a nie w naszych jelitach. Wobec tego eliminujemy również i tą przykrą dolegliwość FINALNIE !!

    Chleb z wymienionych składników, to obecnie jeden z najzdrowszych i najbardziej pożądanych produktów żywieniowych dla człowieka. W diecie sportowców to podstawowy element energetyczny. Całodzienne wyżywienie, co oczywiste planujemy w oparciu o CHLEB typu KR-IRL oraz produkty z tabel tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu.
    Realizujemy wówczas tzw. ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW !!

    Zobacz też;
    Książka; pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Ditta GERD, Poznań

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...