23 października 2010

Dynia w gulaszu z fasolką


Dynia jako warzywo nie ma zbyt charakterystycznego smaku. Jest raczej mdła, a od inwencji kucharza zleży, jak w potrawie będzie smakować. Udało mi się (bez fałszywej skromności) zrobić bardzo smaczny gulasz dyniowy z fasolką i kurczakiem. Smak sosu wzbogaconego winem nadaje tej potrawie jeśli nie wytworny, to z pewnością przepyszny smak.


Gulasz dyniowy 
Składniki
ok. 8-10 nóżek z kurczaka
400 gramów białej fasoli (z puszki, lub ugotowanej)
750 gramów dyni
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 cebula
4 ząbki czosnku
szklanka białego wina
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Dynię kroję w kostkę (pozbywam się nasion i włókien), siekam grubo cebulę, obieram czosnek i każdy ząbek przekrawam na pół. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na ogniu w dużym, żaroodpornym naczyniu podgrzewam oliwę, wrzucam na nią przyprawione solą i pieprzem nóżki - podsmażam około 6-7 minut. Wyjmuję kurczaka, na ten sam tłuszcz wrzucam cebulę i czosnek, smażę aż zmiękną, dolewam wino, dodaję przecier pomidorowy, liście laurowe, tymianek, sól. Mieszam, z powrotem wkładam do naczynia mięso. Przykrywam i zagotowuję. Naczynie wstawiam na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie dodaję dynię i fasolę i piekę jeszcze ok. 30 minut aż dynia zmięknie. Przed podaniem trzeba wyjąć liście laurowe.
Przepis pochodzi z bardzo interesującej książki, o której napiszę niebawem.



2 komentarze:

  1. znam kogoś, kto takim obiadem byłby zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie tej mdławości dyni się obawiam...ale skoro twierdzisz, że ten gulasz pozbawia ją tego nijakiego smaku, to może wypróbuję?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...