1 kwietnia 2011

Domowe pity z fasolką, chili i sosem pesto


Zdrowe i domowe. Pity robi się szybko, trzeba jednak pamiętać o tym, że ciasto potrzebuje około 45 minut na wyrośnięcie. Wersja dla dorosłych zakłada dodanie odrobiny świeżego chili.
Przepis na razowe pity pochodzi z Lawendowego Domu. Zawartość przygotowana jest pod kątem sześcioletniego miłośnika pesto.


Domowe pity z fasolką, chili i sosem pesto
Na ciasto:
300 gramów mąki pszennej razowej typ 1850
2 łyżeczko drożdży w torebce
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczko soli


Na farsz:
puszka czerwonej fasolki
pół czerwonej cebuli
posiekany drobno strączek chili

Na sos:
mały kubeczek naturalnego jogurtu
4-5 łyżek pesto
sól i pieprz

Mieszamy mąkę, drożdże, cukier, sól. Dolewamy tyle wody, by powstało elastyczne ciasto. Wyrabiamy chwilę i przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 45 minut, żeby urosło.
Odsączamy fasolę, siekamy drobno cebulę. Mieszamy oba składniki.
Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z pesto, doprawiamy solą i pieprzem.
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je sześć części. Formujemy małe placuszki. Pieczemy je na patelni grillowej bez tłuszczu. Przekrawamy na pół, dodajemy fasolkę z cebulką, posypujemy posiekanym drobno chili, dodajemy sos. 

5 komentarzy:

  1. ale mi się zachciało takiego dania

    OdpowiedzUsuń
  2. ja ostatnio gdzie nie spojrzę to pita...tym razem to i mi też się zachciało
    wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ciekawie. Jeszcze nie jadłam czegoś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowe pity...
    mmm ;] niezastąpione.

    OdpowiedzUsuń
  5. zapowiada sie smaczne jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...