3 czerwca 2012

Szparagi w paczce



Bardzo, ale to bardzo lubię szparagi. Mam nawet specjalny, wysoki garnek do ich gotowania ze specjalnym wyjmowanym metalowym koszyczkiem. Poza szparagowym sezonem gotuję w nim kukurydzę. Z reguły najbardziej lubię szparagi prosto z wody z masełkiem i bułką tartą albo sosem holenderskim.
Nie lubię za to szparagów na zimno w szynce i galarecie, ale sam sposób zawijania szparagów w poręczne paczuszki bardzo mi się podoba, dlatego połączyłam je po trzy, zawinęłam w plasterek boczku, zalałam beszamelem, posypałam parmezanem i zapiekłam. Beszamel doprawiłam rozmarynem i białym pieprzem.

Szparagi w paczkach
dwa pęczki białych szparagów
boczek w plasterkach lub szynka
parmezan
2-3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, pieprz, rozmaryn
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, obieramy, lekko obgotowujemy. Po trzy szparagi zawijamy w plasterek szynki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy beszamel: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zestawiamy z ognia, dodajemy mleko, mieszamy aż do uzyskania gładkiego sosu, przyprawiamy. Szparagi zalewamy beszamelem, pieczemy ok. 30 minut, pod koniec zapiekania posypujemy tartym parmezanem. Wyjmujemy, gdy się zrumieni.

1 komentarz:

  1. Aż chce się jeść :) po tym przepisie narobiłaś mi ochoty na szparagi i usilnie ich szukałam ale w małym mieście nie jest to wcale prosta sprawa. A teraz już po sezonie wiec nie pozostaje mi nic innego jak czekać na przyszły rok:) Zapraszam też do mnie http://wmojejmagicznejkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...