29 sierpnia 2012

Sernik jagodowy


Ten sernik jest naprawdę wyjątkowy. Ma piękny kolor i świeży smak. W dodatku robi się go bez jajek, nie trzeba więc ubijać piany i przejmować się, że gdy urośnie to opadnie.
Można dodać do niego zwykłe, małe jagody, czyli borówki czarne, można też dodać borówki amerykańskie. Pierwszy rodzaj jagód da mu piękny  mocno filetowy kolor. Niestety nie miałam polskich borówek i skorzystałam z amerykańskich i mój sernik wyszedł liliowy. Sernik jest łatwy, ale wymaga czasu, bo wciąż go trzeba chłodzić, ale efekt jest naprawdę wart tych wszystkich działań.
Krzaczki jagód to krzewinki, niepozorne, ukryte w runie leśnym. Ich owoce wywołują jednak olbrzymie emocje. W Czechach na przykład polscy zbieracze jagód są niemile widziani - dyrekcja czeskiego Karkonoskiego Parku Narodowego wprowadziła ograniczenie wstępu na niektóre tereny, by uniemożliwić zbiór jagód osobom z Polski. A w tym roku w okolicach szwedzkiego miasta Gavle doszło pod koniec lipca do jagodowych zamieszek. Wzięło w nich udział 70 osób, a jedna osoba trafiła do szpitala! Tłukli się Bułgarzy, którzy przyjechali na jagody jako robotnicy sezonowi. Jagód nie ma, a jak donosił jakiś portal informacyjny sytuacja w mieście z powodu braku jagód "była bardzo napięta".
Małe jagódki a tyle emocji!


Sernik jagodowy z polewą śmietanową

Na sernik:
400 g sera białego (zmielony lub gotowy sernikowy)
200 g kwaśnej śmietanki
250 g jagód
100 g cukru pudru
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
skórka otarta z jednej cytryny

Na spód:
200 g herbatników owsianych lub innych ciemnych
50 g gorzkiej czekolady
65 g masła

Na polewę:
200 g kwaśnej śmietany
170 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny w proszku

Najpierw robimy spód na sposób amerykański, czyli kruszymy herbatniki, dodajemy czekoladę i rozpuszczone masło i wszystko mieszamy za pomocą blendera. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na dno mieszaninę i wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
Przygotowujemy masę serową. W misce mieszamy mikserem ser, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i jagody. Masa musi mieć ładny fioletowy kolor.
Wyjmujemy podpieczony spód, czekamy aż przestygnie. Ostrożnie wlewamy masę serową do formy, wkładamy do piekarnika (175 stopni C) na 40-50 minut. Wyciągamy z piekarnika, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej wierzch przykryć folią spożywczą, bo ser lubi chłonąć różne zapachy z lodówki.
Następnego dnia przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i mieszamy na małym ogniu. Gdy śmietanka się zagrzeje dodajemy żelatynę, mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. Wylewamy ciepłą polewę na sernik i znów chłodzimy. 







9 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda. :) Cudowne kolory, cudowny smak...

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik przecudny , po prostu idealny !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, sama jestem zaskoczona, że wyszedł taki elegancki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny pasiasty serniczek:)
    ukradłabym kawałeczek na drugie sniadanie.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej ciekawa jestem strasznie jak smakuje???
    Muszę kiedyś wypróbować koniecznie. Tymczasem zapraszam do siebie.
    Dopiero co zaczynam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada wspaniale! musze wyprobowac go w domu.
    zapraszam do nas ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...