5 kwietnia 2014

Przy stole z Abrahamem, czyli "Smaki Biblii"

Spacerując po najróżniejszych księgarniach internetowych zwędrowałam w czasy biblijne, a właściwie do kuchni Abrahama, którą postanowiło opisać dwóch mediolańskich duchownych, lubiących gotować i jeść. "Smaki Biblii" Andrei Ciucci i Paolo Sartora to interesująca historyczna, obyczajowa i eschatologiczna  opowieść o tym, jak jadano na Bliskim Wschodzie przed wiekami. Znajdziemy w niej 60 przepisów na takie dania jak choćby prosty podpłomyk zwany "Chlebem pustyni". Mąka, woda, odrobina mleka, sól, kumin, oliwa i można formować krążki chleba - taki prosty przepis na niewyszukane danie mógłby rozczarować, ale wyjątkową wartością tej książki nie są przepisy, ale biblijna wiedza, którą dzielą się z czytelnikami autorzy. Na koniec formowania chlebków dawniej kreśliło się na nich znak krzyża, robiło się tak na pamiątkę błogosławieństwa, jakiego Melchizedek, król Szalemu, udzielił Abrahamowi.
Co jeszcze jedli patriarchowie? Cielęcinę z dynią, wołowinę z oliwkami, soczewicę (za miskę soczewicy Ezaw sprzedał pierworództwo Jakubowi, swojemu młodszemu bratu), niekwaszone chleby. Nie brakowało też słodyczy - ciast z migdałami osładzanymi miodem, kompotu z rodzynek i pistacji, placka ze świeżych fig.
Każdy przepis autorzy uzupełniają kontekstem biblijnym, wzbogacają też o informacje na temat tradycji kulinarnej, a nawet odwołują się do współczesnych interpretacji kulinarnych i kulturowych.
Tak na prawdę nie ma sensu, moim zdaniem, gotować według tych przepisów - raczej nie będę biegać po sklepach dla artystów, w poszukiwaniu gliny, by zapiec w niej przepiórki, jak w jednej z receptur. 
Warto jednak poznać kuchnię praojców, poczytać o początkach przygotowywania posiłków i tym samym historii osadnictwa. Bo właśnie dzięki temu, że koczownicy zaczęli uprawiać ziemię w starożytnym Egipcie zaczęto piec chleb na zakwasie.
Szata graficzna "Smaków Biblii" nie zachwyca, daleko jej do pięknych książek ilustrowanych stylizowanymi fotografiami. Mimo wszystko ten przaśny wygląd nie odbiera przyjemności czytania o tym, co jadł prorok Eliasz w Gilgal, czy o placku z miodem i rodzynkami na wzmocnienie, o który prosi bohaterka "Pieśni nad Pieśniami".

"Smaki Biblii. Przepisy kulinarne dla każdego" Andrea Ciucci i Paolo Sartor
Wydawnictwo Święty Paweł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...