21 lipca 2014

Papryka faszerowana fasolką i miętą


Zwykle faszerujemy ryżem i mięsem, a ja zachwycam się, że w Bułgarii faszerują innymi warzywami. W sumie nic nowego, ale nie jadłam do tej pory papryki faszerowanej fasolką. Przyjemna odmiana po mięsnych farszach. W Bułgarii papryka wypełniona fasolką to bożonarodzeniowa potrawa - je się ją na wigilię i na Trzech Króli. Nie przejmuję się jednak bułgarską tradycją i moją paprykę jem na letnią obiado-kolację.

Moja ulubiona ekspertka i znawczyni bułgarskiej kuchni Iliana Genew-Puhalewa pisze: "Faszerowane warzywa są lekkostrawną jarską potrawą, która często pojawia się na stołach Bułgarów latem lub jesienią, gdy ziemia obficie dziękuje ludziom za ich troskę i cierpliwość. Zdecydowanie pierwszeństwo w faszerowaniu mają papryki i nie tylko te świeże, lecz także suszone. Każdy wiejski dom w Bułgarii (właściwie na całych Bałkanach), a niekiedy też balkon w miejskim bloku, na jesień zdobiony bywa swoistymi koralami:duże, szpiczaste czerwone papryki suszą się na sznurach. Nie dziwmy się do czego będą służyć. Odpowiedź brzmi: do faszerowania, rzecz jasna." ("Bałkańskie Zapiski Kuchenne", Wydawnictwo Atropos)

Papryka faszerowana fasolką i miętą
6-8 papryk
ok 400 gramów białej fasolki
2 cebule
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki oliwy
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
sól
pęczek świeżej mięty

Fasolkę namoczyć na noc. Odlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Na patelni dusimy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy, solimy, dodajemy mieloną paprykę i posiekaną miętę. Mieszamy z fasolką.
Papryki myjemy, odcinamy część z ogonkiem, czyścimy z nasion i błonek. Solimy od wewnątrz. Wypełniamy fasolowym farszem. Układamy w żaroodpornym naczyniu, podlewamy szklanką osolonej wody. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 1 godzinę.

Spróbuj innych faszerowanych warzyw

Faszerowane buraczki po gruzińsku
Faszerowany  kabaczek na sposób bliskowschodni
Faszerowane cukinie
Pieczona papryka faszerowana fetą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...