24 sierpnia 2014

Ciasto ze śliwkami z kokosową kruszonką


Obrodziły nam renklody tego lata. Moje ukochane śliwki o smaku dzieciństwa u dziadków. Słodkie, soczyste i pachnące, po nich pierwszy raz w życiu bolał mnie brzuch z przejedzenia.
Proste ciasto z renklodami robi się szybko, można w nim użyć każdego rodzaju śliwek.

Ciasto ze śliwkami z kokosową kruszonką
800 gramów śliwek
250 gramów mąki
200 gramów masła
200 gramów cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Kruszonka
150 gramów mąki
75 gramów cukru
75 gramów masła
40 gramów wiórków kokosowych

Śliwki myjemy, kroimy na połówki, pozbawiamy pestek. W misce miksujemy masło, dodajemy cukier, po jednym jajku, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, rozsmarowujemy je równą warstwą, układamy na nim śliwki przekrojoną częścią do góry.
Przygotowujemy kruszonkę: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę, wiórki kokosowe. Mieszamy.
Ciepłą kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza.

3 komentarze:

  1. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciacho :) http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję. Renklody super nam się udały, ale w przyszłym roku musimy je niestety opryskać, bo za dużo robali i spadają zgniłki :(

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...