22 września 2014

Curry z kurczaka z mango


To curry jest kwestią przypadku/wypadku przy zakupach. Nie doczytałam etykiety na puszce i zamiast mleczka kokosowego wzięłam kawałki mango w zalewie. Wyszło słodko-ostre curry, które zaskoczyło mnie owocowym smakiem. Przygotowujemy je jak zwykłe curry, ale zamiast mleczka kokosowego dajemy syrop z puszki i mango pokrojone w kostkę. Podajemy z ryżem.

Curry z kurczaka z mango
500 gramów piersi z kurczaka
2 papryczki chili
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
świeży imbir
2 łyżeczki curry
sól, pieprz
puszka mango w zalewie (400 gramów)

Myję w zimnej wodzie piesi z kurczaka, osuszam je i kroję w drobną kostkę, tak na kąsek.
Drobno siekam cebulę,chili (jeśli uważacie, że wasze chili jest za ostre usuńcie z niego pestki) oraz czosnek. Ścieram na tarce imbir (około 2-3 łyżek). Cebulę, chili, czosnek i imbir podsmażam na oliwie. Kiedy cebula i chili zmiękną dodaję 2-3 łyżeczki curry w proszku i dalej podsmażam. Dodaję pokrojonego kurczaka i smażę, przyprawiam solą i pieprzem. Otwieram puszkę z mango: owoce kroję w kostkę i wraz z zalewą dodaję na patelnię. Duszę wszystko przez około 1/2 godzimy. Całość można posypać drobno pokrojoną kolendrą (niestety nie miałam kolendry). Podaję z ugotowanym ryżem.

Spróbuj też:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...