15 września 2014

Zupa krem z cukinii


Myślałam, że cukinie w tym roku nie obrodzą. Pierwszy siew w ogóle nie wzeszedł i dwa tygodnie później siałam cukinie znowu. Tym razem rozkrzewiły się pięknie i od końca lipca cały czas owocują. Są piękne, ciemnozielone i lśniące. W przyszłym roku posieję odmianę popularną we Włoszech, nieco mniej wodnistą cukinię marmurkową o jasnozielonej skórce. Jest bardziej zwarta i puszcza mniej soku. Może będzie bardziej smakować najmłodszym, którzy za cukinią nie przepadają. Zjadają ją z przyjemnością jedynie w postaci zupy, którą przygotowuje się bardzo prosto, a podaje z grzankami lub groszkiem ptysiowym, uwielbianym przez dzieci.

Zupa krem z cukinii
2 średnie cukinie
3-4 nieduże marchewki
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
ok. 1 litra bulionu drobiowego (lub zwykła woda)
sól, pieprz
1/3 łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka ziół prowansalskich
oliwa
Obieramy cebulę, czosnek, marchew i cukinię. Warzywa kroimy w grubą kostkę, czosnek na plasterki. Rozgrzewamy oliwę na patelni, podsmażamy na złoto czosnek. Zdejmujemy go z patelni. Na tym samym tłuszczu dusimy cebulę z marchewką aż zmiękną. W garnku zagotowujemy bulion z czosnkiem, dodajemy cebulę i marchewkę. Na patelni podsmażamy cukinię, gdy puści nieco wody wszystko wrzucamy do garnka. Gotujemy ok. 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia, miksujemy całość na krem. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili i ziołami prowansalskimi. Gotujemy całość przez 15 minut. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Spróbuj też:

Zupa krem z dyni
Zupa z dyni z serkiem topionym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...