15 kwietnia 2015

Babka z kremem cytrynowym


Wprawdzie już po Wielkanocy, ale muszę pochwalić się moją babką z kremem cytrynowo-budyniowym. Ten krem... marzenie. W ogóle lubię babki, kojarzą mi się bardzo rodzinnie.


Gdzieś, w albumach ze zdjęciami rodzinnymi, są fotografie z początku ubiegłego wieku, z dzieciństwa zmarłej niedawno mojej kochanej babci Zosi, z wielkanocną święconką. (Jak się cieszę, że mam w zeszycie zapisane przepisy na jej niezapomnianą szarlotkę, ciasto tureckie, faworki, pierogi ruskie, leguminę i rogaliki z różą). Babcia w krakowskim stroju z bratem Kazikiem stoi przejęta przy stole zastawionym babami, koszami jaj, półmiskami z wędliną. Obok ksiądz dobrodziej, który osobiście pofatygował się do majątku, zastygł z podniesionym kropidłem. Zawiozą go później na plebanię z ogromnym koszem wszystkich pyszności!
Babcia lubiła Wielkanoc, opowiadała o przygotowaniach, o zapachach bab i mazurków, tęskniła za tym w szkole u zakonnic. Czekała z utęsknieniem na święta, na powrót w rodzinne strony do swojej ukochanej cioci Hani...
Takiej babki, jaką zrobiłam, nie piekła. Może by mnie pochwaliła...

Babka z kremem cytrynowym
Krem
250 ml słodkiej śmietanki
250 ml mleka
skórka otarta z jednej cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki
100 gramów cukru
6 żółtek
Ciasto
350 gramów mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 gramów cukru
100 gramów masła
sok z 1/2 cytryny
4 jajka 
Wymieszać śmietanę z połową mleka i cukrem i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia. W misce wymieszać budyń i mąkę. Dodać trochę zimnego mleka, wymieszać i wlać do gorącej mieszaniny. Mieszać nadal, dodać żółtka, skórkę i sok z cytryny, dobrze wymieszać. Dodać resztę mleka, ustawić znów na ogniu i mieszać aż całość zgęstnieje.  Pozostawić do ostygnięcia.
Rozpuścić masło. Przygotować ciasto: wymieszać jajka z cukrem i rozpuszczonym masłem.  Dodać sok z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać.
Wysmarować masłem formę na babkę, oprószyć bułką tartą. Wlać 3/4 ciasta do formy, łyżką rozsmarować je do brzegów formy, nałożyć krem i zakryć pozostałą częścią ciasta. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotową babkę polać ciepłym karmelem.



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Trochę bałam się, że masa będzie zbyt płynna i nie da się kroić, ale wyszło ok.

      Usuń

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...