3 maja 2015

Zupa z pulpecikami z Karpat (Ciorba de perisoare)


Zwykłą jarzynową można ożywić właśnie klopsikami, będzie trochę inna i ciekawsza. Klopsiki robi się z mięsa wymieszanego z ryżem. Wybrałam wersję mniej tłustą - klopsiki zrobiłam z mielonego, indyczego mięsa, W oryginalnej wersji rumuńskiej ciorba de perisoare używa się mięsa wołowego, a czasami wołowo-wieprzowego. Przepis jest wypadkową kilku oryginalnych przepisów znalezionych w internecie i przetłumaczonych z limba romana.


Zupa z pulpetami
Zupa
3 marchewki
2 pietruszki
1 papryka czerwona
1 ziemniak
1 pomidor
mały seler lub 1/3 dużego selera
2-3 żeberka wieprzowe
sól, pieprz
listek laurowy
2 jajka
4-5 łyżek śmietany
1 cytryna
Pulpety
600 gramów mięsa mielonego
2 cebule
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
6 łyżek ryżu
natka lubczyku
natka pietruszki
Żeberka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy zbierając szumowinę. Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, listek laurowy. Sparzony pomidor obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Obieramy warzywa, kroimy w kostkę. Wrzucamy warzywa do wywaru, dodajemy słodką paprykę, 3 łyżki ryżu. Gotujemy aż zmiękną warzywa i ryż.
Przygotowujemy pulpeciki. Obgotowujemy 3 łyżki ryżu. W misce mieszamy mięso mielone, pokrojoną drobno cebulę, słodką paprykę, sól, pieprz, posiekany lubczyk i pietruszkę (ok. 2-3 łyżek), obgotowny ryż. Mieszamy, formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy je do gotującej się wody.
Odlewamy trochę gorącej zupy, dodajemy żółtka i śmietanę, mieszamy i wlewamy do zupy. Zupę przyprawiamy sokiem z cytryny, posypujemy zieloną pietruszką i lubczykiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...