18 września 2015

Jarmużowe chipsy


Jarmuż to warzywo niedocenione, jeszcze niedawno jego liśćmi dekorowano lady chłodnicze w sklepach i na tym kończyło się jego wykorzytanie. Na szczęście jarmuż zaczął być modny i już nie jest tak rzadki jak kiedyś. Sama mam pół grządki jarmużu i bardzo go sobie chwalę. Można z jego liści przygotować tartę, sałatki, albo przygotować prostą, zdrową przekąskę - chipsy z jarmużu. Za zielonymi chipsami przepada mój synek i często pyta, kiedy je zrobię.


Chipsy z jarmużu
Duży pęczek jarmużu
1 łyżka olwy z oliwek
1/2 łyżeczki chili w płatkach
sól morska do smaku
Jarmuż myjemy, osuszamy. Z liści wycinamy nerwy, kroimy duże liście na mniejsze kawałki. W dużej misce mieszamy liście z oliwą, chili i solą. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni i na blasze do pieczenia wyłożonej papierem układamy płasko listki. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika każdą partię przez ok. 6 minut. Trzeba kontrolować stan liści, bo lubią szybko brązowieć. A brązowe chipsy z jarmużu są niesmaczne.

2 komentarze:

  1. Bardzo je lubię, z odrobiną chilli;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z odrobiną chili są najlepsze. Dodajesz chili w proszku, czy w płatkach? Zastanawiam się jakby smakowały z dodatkiem czosnku...

      Usuń

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...