18 grudnia 2015

Białe pierniki z kardamonem


Kolejny przepis na adwentowe przekąszacze. Pierniki, ale inne, bo nie brązowe, ale białe i przyprawione tylko kardamonem. Aromat i smak tej przyprawy sprawiają, że te pierniczki nadają się świetnie do kawy.
Na Bliskim Wschodzie właśnie sproszkowany kardamon jest ulubioną przyprawą dodawaną do kawy. Dawno temu, kiedy jeszcze piłam czarną, smolistą kawę, mieliśmy z moim tatą zwyczaj siadać w sobotni poranek przy stole, przeglądać gazety, rozmawiać i właśnie popijać kawę z kardamonem. Piliśmy ją w malutkich kubeczkach kupionych w czeskiej Pradze, gdzieś na Starym Mieście w okolicach mostu Karola. Były na nich koty i zabytki praskie - Hradczany, katedra św. Wita, Złota Uliczka, namalowane trochę naiwnie i bardzo kolorowo.
Świetnym dodatkiem do tej kawy byłyby właśnie te białe, kardamonowe pierniki. Robiłam je w ubiegłym roku, ale jakoś nie miałam okazji, by je sfotografować :) .

Białe pierniki z kardamonem
125 gramów miękkiego masła
100 gramów cukru
1 jajko
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
150 gramów mąki z pełnego przemiału
100 gramów mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka wyłuskanych i roztartych w moździerzu nasion kardamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko. Wsypać mąkę z pełnego przemiału, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, jogurt i kardamon. Zagnieść ciasto. Będzie lepkie i miękkie, ale takie ma właśnie być. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkować na grubość 3-5 milimetrów, wycinać ciasteczka. Piec je na wyłożonej papierem do wypieków blasze przez ok 6-8 minut aż będą złote. Kiedy przestygną można dekorować je lukrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...