13 stycznia 2016

Sałatka z roszponki z kaczką


Zostaje wam czasem mięso, z którym nie wiecie co zrobić - jakieś pojedyncze udko albo pierś z kaczki lub kurczaka? Ta sałatka jest świetnym przykładem na to, jak wykorzystać i nie zmarnować resztek. W dodatku taką sałatkę można zaserwować na uroczystą kolację lub na imprezową przekąskę. Szybko się ją robi, a efekt? Petarda.

Sałatka z roszponki z kaczką i owocami
pieczona nóżka lub pierś z kaczki
opakowanie roszponki
1 pomarańcza
1/2 owocu granatu
1 czerwona cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Myjemy i osuszamy rukolę. Z nogi lub piersi obieramy mięso. Kroimy w krążki cebulę, a obraną ze skórki i pozbawioną białych błonek pomarańczę w plasterki. Z połówki granatu pozyskujemy ziarenka opukując owoc łyżką.
Przygotowujemy sos: wyciskamy do miseczki czosnek, ucieramy z sokiem z pomarańczy i oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na płaskim talerzu układamy plastry pomarańczy, na nich roszponkę i kawałki mięsa kaczki. Posypujemy całość czerwoną cebulą i pestkami granatu, polewamy sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...