5 lutego 2016

Pizza calzone z mięsem i czarnymi oliwkami


Pizza w formie zapiekanego drożdżowego pieroga to z jednej strony rozpusta smakowa, a z drugiej strony przykład praktycznego posiłku kuchni chłopskiej, zabieranego np. w pole. Nadzienie pizzy calzone zależy wyłącznie od naszej inwencji i upodobań smakowych. Warto spróbować takiej pizzy właśnie w Międzynarodowy Dzień Pizzy, który przypada w tym roku we wtorek 9 lutego.
Calzone można zrobić ze szpinakiem i gorgonzolą, z czerwoną cebulą i pomidorami, z samymi serami, z salami, z ostrą papryką, z chorizo, z szynką i serem... Calzone jest bardzo sycąca, ważne by ciasto nie było zbyt grube. W przepisie podaję proporcje składników na dwie duże calzone, ale ciasto można oczywiście podzielić na 3-4 części i zrobić mniejsze calzone.

Calzone z mięsem mielonym i czarnymi oliwkami 

Ciasto
440 gramów maki
16 gramów świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowujemy zaczyn - kruszymy w małym naczyniu drożdże, dodajemy cukier, 3-4 łyżki wody, 2-3 łyżki mąki. Mieszamy całość i odstawiamy aż zacznie rosnąć. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, sól i trochę wody, oliwę. Zaczynamy wyrabianie, dolewamy wodę w miarę potrzeby. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Można też ciasto wyrobić w maszynie do pieczenia chleba - wybieramy program bez pieczenia, najpierw wlewamy wodę, oliwę i zaczyn, później dodajemy mąkę i sól.
Nadzienie
200 gramów mielonego mięsa wołowego
1 duża cebula
1/2 czerwonej papryki
duża garść czarnych, wypestkowanych oliwek
3-4 suszone pomidory
3/4 szklanki gęstego soku pomidorowego
oregano suszone
sól, pieprz
200 gramów mozzarelli
Na patelni, na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę, dodajemy mięso, pokrojone na plasterki oliwki, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone suszone pomidory, podlewamy całość sokiem z pomidorów. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy patelnię, by farsz ostygł.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części. Każdą rozwałkowujemy, tak by powstał okrągły placek. Na połowę każdego nakładamy farsz, posypujemy oregano i mozzarellą. Brzegi placka zwilżamy wodą, formujemy pieróg zaklejając dokładnie brzeg. Calzone przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną oliwą. Pieczemy ok 15-20 minut aż calzone będzie złote. Można przed pieczeniem posmarować pizzę rozbełtanym jajkiem. Będzie wtedy błyszcząca, ale ja tak nie zrobiłam.



4 komentarze:

  1. A wstyd bo jeszcze nigdy tego nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze zamawiałam calzone na wynos ze szpinakiem i mozzarellą. Wreszcie odważyłam się zrobić i wyszło baaardzo smacznie. Zachęcam!

      Usuń
  2. Ależ to wygląda smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...