6 marca 2016

Tort kokosowo-czekoladowy


Co roku pewien jubilat zamawia smak tortu, a ja szukam, wymyślam i komponuję. Tym razem w życzeniu były wiórki kokosowe i czekolada. Powstał tort z bezą kokosową. Mniam!
Przygotowując tort lepiej rozłożyć prace na dwa dni. W pierwszym dniu upiec biszkopt i bezę, a w drugim zająć się składaniem i dekorowaniem tortu. Ze względu na to, że tort jest dla dziecka nie ma w nim ani kropli alkoholu. W wersji dla dorosłych można biszkopt nasączyć malibu lub innym likierem kokosowym.

Tort kokosowo-czekoladowy
BiszkoptNa blaszkę o średnicy 24 cm
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao w proszku
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy pod koniec ubijania porcjami cukier puder i żółtka. Do miski przesiewamy mąkę z kakao, przelewamy delikatnie masę jajeczną, mieszamy wszystko szpatułką.
Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut. Biszkopt po upieczeniu rzucamy na podłogę w blaszce, by nie opadł i studzimy. Gdy będzie już zimny kroimy go na dwa blaty.
Beza kokosowa6 białek
200 gramów wiórków kokosowych
200 gramów cukru pudru
Białka ubijamy na sztywno, dodając porcjami cukier puder. Dodajemy wiórki i delikatnie mieszany łyżką lub szpatułką. Przekładamy całość do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) o tej samej średnicy jak ta, w której piekliśmy biszkopt. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do momentu, kiedy beza się zezłoci. Studzimy.
Krem śmietankowy600 ml śmietanki 30 proc.
500 gramów serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
Schłodzoną śmietankę ubijamy na krem z cukrem puder, dodajemy serek i miksujemy na jednolitą masę.
Syrop do nasączenia biszkoptuJeśli nie zamierzamy nasączać biszkoptu alkoholem możemy przygotować syrop cukrowy. W rondlu zagotować szklankę wody z sokiem z 1 cytryny i łyżką cukru. Ostudzić.



Składanie tortu1. Najpierw układamy pierwszą warstwę biszkoptu
2. nasączamy go 1/3 syropu,
3. smarujemy kremem śmietankowym
4. układamy bezę kokosową
5. bezę nasączamy 1/3 syropu. Jeśli jest za twarda nakłuwamy ją widelcem.
6. smarujemy kremem śmietankowym
7. układamy kolejną warstwę biszkoptu
8. nasączamy syropem
9. smarujemy górną warstwę kremem
10. smarujemy boki tortu kremem
11. dekorujemy
12. posypujemy tartą czekoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...