6 maja 2016

Sernik drożdżowy


To nie jest sernik, dla tych którzy nie lubią drożdżówek z serem. Wychodzi gigantyczny, dlatego najlepiej zrobić go gdy, spodziewamy się gości. Zwykle robi się go na Wielkanoc, powinien być przyozdobiony krzyżem. To rodzaj paschy, ale pieczonej.
Sernik drożdżowy
Ciasto
500 gramów mąki
250 ml mleka
125 gramów cukru
100 ml stopionego masła
25 gramów drożdży
2 żółtka
2-3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
sól
Sernik
500 gramów białego sera trzykrotnie zmielonego
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
80 gramów stopionego masła
1 torebka cukru waniliowego
skórka z 1 cytryny
2 łyżki mąki
garść rodzynek namoczonych w rumie
Przygotowujemy ciasto. W miseczce przygotowujemy zaczyn: kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki mleka, łyżeczkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Czekamy aż podrośnie. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, zaczyn, mleko, cukier, żółtka, sól. Wyrabiamy ciasto, dodajemy masło, kiedy całość zaczyna odchodzić od ręki dodajemy skórkę pomarańczową. Formujemy kulę i odstawiamy przynajmniej na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowujemy ser. W misce mieszamy ser, jajka, masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodajemy skórkę otartą z wyparzonej cytryny, rodzynki. Mieszamy wszystko na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części - jedną wykładamy dno tortownicy, wylewamy na nią masę serową. Z drugiej części ciasta pleciemy warkocz i ewentualnie ozdobny krzyż. Układamy warkocz na wierchu ciasta, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Obserwujemy, żeby góra sernika nie przypaliła się, w razie potrzeby przykrywamy papierem do pieczenia,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...