10 października 2016

Dyniowe ciasteczka owsiane


Ciasteczka owsiane z dynią smakują dużo lepiej od kupnych, słodkich batonów musli, poza tym nadają się także dla tych, którym z glutenem nie po drodze. Nie zawierają żadnej mąki i są po prostu pyszne. Teraz, gdy mamy dyniowy sezon aż grzech ich nie zrobić. Mogą być przekąską, można je wrzucić do szkolnej śniadaniówki albo zjeść na podwieczorek i popić szklanką mleka.

Ciasteczka owsiane z dynią robi się naprawdę bardzo prosto - mieszamy wszystkie składniki, formujemy ciasteczka i gotowe!

Ciasteczka owsiane z dynią
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka puree z dyni
3-4 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
1/2 szklanki dodatków: pestek dyni, suszonej żurawiny, siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem lub silikonową matą. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki z masy owsianej, spłaszczamy je na placuszki i układamy na blaszce. Pieczemy ok. 12-14 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasteczka na ok. 15 minut. Wyjmujemy, studzimy i możemy zajadać.

4 komentarze:

  1. Bardzo dobre! Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/09/kalafiorowe-kotlety-z-kasza-jaglana/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zajrzę, może ktoś mnie przekona do jaglanki, której nie cierpię :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Te ciasteczka są raczej wilgotne, trochę jak batony musli, a nie jak herbatniki.

      Usuń

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...