28 października 2016

Minipizze z pająkami


Strachy, pająki, dynie, czarownice, umarlaki... Brrr! Dzieci uwielbiają się bać, a koszmarne przekąski na Halloween zdobywają coraz większą popularność. Minipizze z pająkami wyglądają straszliwie, a to tylko poczciwe czarne oliwki!
Prawdziwego pająka nie wzięłabym do ust, ale pająki z oliwek smakują wyśmienicie i wyglądają efektownie! Można nimi postraszyć kolegów i koleżanki i wyjść na twardziela, oczywiście dopóki inni nie zorientują się, że pajęczaki na minipizzach nie mają nic wspólnego z azjatyckimi przysmakami :)

Minipizze z pająkami
Słoik czarnych oliwek
pół szklanki przecieru pomidorowego
ząbek czosnku
1 łyżka oregano
2-3 plasterki szynki
100 gramów tartej mozzarelli
Ciasto na pizzę przygotowujemy według klasycznego przepisu. Nie musimy dodawać ziół do ciasta. Możemy też użyć gotowego spodu do pizzy, jak ktoś woli.
W garnuszku mieszamy przecier pomidorowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy oregano, sól i pieprz. Kroimy w kostkę szynkę. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Przekładamy je na blaszkę, każde kółko smarujemy doprawionym przecierem pomidorowym, posypujemy szynką i startym serem.
Oliwki osączamy i kroimy na połówki - to będą odwłoki pająka. Każdy odwłok kładziemy na mini pizzy. Z pozostałych oliwek wykrawamy główki i nóżki. Pamiętajcie, że pajęczaki mają osiem nóg, czyli cztery pary. Układamy więc nóżki i główki wokół odwłoków. Lekko wciskamy w ser, pieczemy minipizze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 7-8 minut. Najlepiej obserwować, czy pizze nie przypalają się z wierzchu, bo dość szybko się pieką.
Boo!



2 komentarze:

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...