4 listopada 2016

Ciasto dyniowo-kawowe z serkiem mascarpone


To jedno z najsmaczniejszych ciast dyniowych, jakie w życiu upiekłam. Pachnie obłędnie, ma ciekawą teksturę - chrupkie z wierzchu, wilgotne i kremowe w środku. Niewielki dodatek pachnącej kawy dodaje mu wyjątkowego aromatu. Niezwykle dumna jestem z tej kombinacji!
To jesienne ciasto, które świetnie nadaje się, by podać je do kawy lub do herbaty. Ociepli atmosferę i poprawi humor nawet w najbardziej deszczowy i wietrzny dzień. Listopad nam nie straszny z takim ciastem! I choć ciasto wydaje się skomplikowane robi się je szybko i tak naprawdę jest bardzo proste. Wymaga jednak użycia kilku misek, więc jest trochę więcej zmywania niż zwykle.





Ciasto kawowo-dyniowe z serkiem mascarpone

Kruszonka
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonej kawy (ziarnistej)
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru trzcinowego
1/2 kostki masła pokrojonego w kosteczkę
Nadzienie serowe
200 gramów serka mascarpone
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 białko ubite na sztywno
Ciasto dyniowe
1 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmielonej kawy
1 jajko
1 żółtko
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki zwykłego cukru (można pominąć)
1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Lukier
1 szklanka cukru pudru
białko
Najpierw robimy kruszonkę. W misce łączymy dłońmi składniki - mąkę, cukier, masło, przyprawy. Rozcieramy tak, by powstały grudki, a nie jednolita masa. Wkładamy kruszonkę do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy serowe nadzienie. Mieszamy serek z cukrem i dodajemy delikatnie ubite jajko. Odstawiamy.
Przygotowujemy ciasto. W jednej misce mieszamy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy. W drugiej misce mieszamy jajka, cukier, puree z dyni, olej i jogurt. Mokre składniki dodajemy do suchych i wszystko dokładnie mieszamy.
Okrągłą blaszkę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy boki. Wylewamy na dno połowę ciasta, wykładamy na nie nadzienie serowe, wlewamy pozostałe ciasto. Na samej górze rozsypujemy kruszonkę. Ciasto pieczemy przez ok. 45-50 minut. Wyjmujemy, odstawiamy, by przestygło. Ozdabiamy lukrem zrobionym z utartego z białkiem cukru-pudru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...