Autor:
Śnieżka gotuje
2020
- Pobierz link
- Adres e-mail
- Inne aplikacje
Ormiański rosół cynamonowy z ciecierzycą i pulpecikami
2 litry wywaru warzywnego
(3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, sól i pieprz)
1/2 laski cynamonu
puszka ciecierzycy 400 g
lub 150 gramów suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
1 łyżka brązowego cukru
1 mała cebula
8 drylowanych suszonych śliwek
sól, pieprz
300 gramów mięsa mielonego (jagnięciny)
2 łyżki białego ryżu
zielona pietruszka
Gotujemy warzywny wywar. Odstawiany, wyjmujemy warzywa. Dodajemy ciecierzycę, cukier, 2 suszone śliwki i cynamon. Gotujemy przez 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Do miski ścieramy na tarce obraną cebulę, dodajemy mięso i ryż. Wyrabiamy, doprawiamy lekko solą i pieprzem. 6 śliwek kroimy na paski. Zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki, w środek każdego wkładamy kawałeczek śliwki. Pulpety nie mogą być za duże, powinno ich wyjść ok. 12.
Wrzucamy pulpeciki do rosołu i gotujemy aż ryż będzie ugotowany.
Podajemy rosół z siekaną zieloną pietruszką.
Komentarze
Publikowanie komentarza