18 listopada 2016

Sernik ukraiński


Nietypowy to sernik, bo konsystencją nie przypomina ani krakowskiego ani wiedeńskiego. Jest zwarty, mniej serowy, bardziej budyniowy. Można go oblać czekoladą albo podawać z kwaskowym dżemem. Wydaje się... dziwny, ale szybko znika.
Trudno znaleźć łatwiejszy przepis na sernik. Po prostu miesza się ze sobą wszystkie składniki i gotowe. Autorka przepisu Olia Herkules, autorka "Mamuszki. Od Lwowa do Baku" poleca podawać go z konfiturą agrestowo-truskawkową. Pyszny jest i pachnie cudnie wanilią. Ostatnio zastanawiam się, gdzie będę kupować esencję waniliową, bo Alma zbankrutowała, a Max i Spencer wycofuje się z Polski...

Sernik ukraiński
100 gramów masła
500 gramów białego sera na sernik
3 jajka
100 gramów cukru
100 gramów kaszy manny
100 gramów mąki pszennej lub kukurydzianej (użyłam tej ostatniej)
1 łyżeczka esencji waniliowej lub olejku waniliowego
2 łyżki rodzynek sułtanek
konfitura truskawkowo-agrestowa
Roztapiamy masło w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Smarujemy stopionym masłem za pomocą pędzelka keksówkę. W misce mieszamy wszystkie składniki - ser, jajka, kaszkę mannę, mąkę, masło, rodzynki i wanilię. Przekładamy masę do keksówki i pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu ciasto odstawiamy na 15 minut i dopiero wyjmujemy z foremki. Podajemy z konfiturą.




7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam książkę "Mamuszka", z której pochodzi. Można w niej znaleźć mnóstwo inspirujących przepisów :)

      Usuń
  2. Pamiętam ten sernik z dzieciństwa. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No co ty? Dla mnie to zupełna nowość :)

      Usuń
  3. w takim wydaniu sernika jeszcze nie jadłam. pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie ci smakować. Ja początkowo byłam zaskoczona konsystencją :)

      Usuń
  4. Bardziej budyniowy? Oj, ale mam teraz smaka! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...