Autor:
Śnieżka gotuje
2020
- Pobierz link
- Adres e-mail
- Inne aplikacje
Krupnik - zimowa zupa idealna
2 nóżki z kurczaka
5-6 skrzydełek
warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, por
1 cebula opalona na czarno
3-4 obrane ziemniaki
1/2 szklanki kaszy (pęczaku lub mazurskiej)
2 listki laurowe
ok. 10 ziarenek pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki soli
2-3 litry wody
dużo zielonej pietruszki
Mięso myję, wkładam do garnka i zalewam wodą. Dodaję przyprawy, przykrywam i zagotowuję. Zmniejszam gaz i gotuję jeszcze przez ok. 30 minut. Wyjmuję mięso. Obieram warzywa - marchew, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach i wraz z porem dodaję do zupy. Gotuję ok. 15 minut. Obieram mięso z kości i podzielone na małe kawałki dodaję do zupy. Ziemniaki obieram i kroję w drobną kostkę, dodaję do zupy. Dodaję kaszę. Gotuję aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z duuuużą ilością zielonej pietruszki. Jeśli ktoś chce może zabielić zupę śmietaną, ale nie jest to wymagane.
A jaka jest wasza ulubiona zupa?
Komentarze
Publikowanie komentarza