26 maja 2017

Bułeczki z rabarbarem


W pełnym słońcu, w ogródku, na grządce rabarbar i bułeczki z rabarbarem. Pachną i smakują wiosną. Kwaskowy rabarbar, słodka kruszonka - nie ma lepszego zestawienia. Najlepiej oczywiście smakuje rabarbar z własnego ogródka.
Bardzo lubię ciasto drożdżowe - puchate, pachnące i miękkie. Przywołuje wspomnienia o wypiekach mojej babci. Siadaliśmy sobie w wielkiej kuchni przy stole i zeskubywaliśmy kruszonkę z jeszcze ciepłego ciasta. Babcia przeganiała dzieciaki ścierką i nie pozwalała zjadać ciepłego drożdżowego, bo wiadomo było, że po nim można dostać skrętu kiszek. Taka kulinarna legenda, nie-legenda. Nie raz jadłam gorące drożdżowe ciasto i zastanawiałam się czy kuszę los, ale (odpukać) nic się nie stało. Moje drożdżówki mają kruszonkę z dodatkiem wiórków kokosowych. Już kiedyś dodawałam ja do ciasta drożdżowego ze śliwkami.

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem
Ciasto:
(składniki podaję w kolejności dodawania do maszyny)
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki stopionego masła
2 jajka
1/2 kg mąki
50 gramów drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli
ok 400 gramów rabarbaru
Kruszonka:
150 gramów cukru
150 gramów masła
150 gramów mąki
100 gramów wiórków kokosowych

Drożdże kruszę i rozrabiam z cukrem w kilku łyżkach mleka, odstawiam na chwilę, by drożdże rozpoczęły pracę. Do maszyny do pieczenia chleba po kolei dodaję składniki - od mokrych po suche. Na koniec wlewam rozrobione w mleku drożdże. Nastawiam program ciasto. (W wersji bez maszyny najpierw trzeba połączyć drożdże z łyżką cukru, kilkoma łyżkami mleka i kilkoma łyżkami mąki. Rozczyn odstawić, by podrósł. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać w niego rozczyn, dodać resztę mleka, sól. Zarobić i wyrabiać, na koniec dodać masło. Uformować z ciasta kulę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.)
Po zakończeniu programu wyciągam wyrośnięte ciasto, formuję z niego ok. 10-12 bułeczek. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Nóżką od kieliszka robię w bułkach zagłębienia, układam w nich umyty i pokrojony na małe kawałki rabarbar. W misce mieszam składniki na kruszonkę, rozkruszam je w palcach i posypuję bułeczki. Piekę w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez pół godziny. Nie przejmuję się jeśli bułeczki jeszcze się rozrosną i połączą. To nie zmieni ich smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...