13 września 2017

Sernik z jabłkami


Znudziła mi się klasyczna szarlotka, znudził mi się tradycyjny sernik, ale wciąż lubię i jabłka i ser. Z ich połączenia wychodzi obłędny sernik z jabłkami. Warto pobawić się w układanie dekoracji z plasterków jabłek, bo wygląda ona imponująco. Bardzo dumna jestem z tego wypieku. Spróbujcie, będziecie zachwyceni!
Ten sernik robi się na kruchym spodzie z rantem. Ciasto trzeba podpiec, żeby nie rozmiękło, gdy zalejemy je masą serową. Połączenie jabłek i masy serowej jest niezwykle udane i taki wariant jabłecznika tej jesieni będę polecać wszystkim. Warto spróbować tego połączenia.

Sernik z jabłkami
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
1 jajko
150 gramów masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
Masa:
750 gramów jabłek
sok z cytryny
250 gramów twarogu
200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
3 jajka
100 gramów cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
40 gramów mąki ziemniaczanej
1 żółtko
Polewa:
1 żółtko
2 łyżki miodu
Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać jajko, cukier i kwaśną śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ciastem wylepić dno i brzegi, nasmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem, podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na plasterki. Włożyć do dużej miski i skropić sokiem z 1 cytryny. W drugiej misce wymieszać na gładką masę twaróg (ja użyłam gotowego twarogu w pudełku z Wielunia "Mój ulubiony"), kefir, jajka, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Podpieczony spód wysmarować żółtkiem, ułożyć na nim połowę jabłek, wyrównać i zalać masą serową. Na wierzchu ciasta ułożyć w rozetę resztę jabłek. Piec ciasto przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia polać ciasto żółtkiem wymieszanym z miodem. 


2 komentarze:

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...