19 października 2017

Niewidzialne ciasto jabłkowe (Invisible apple cake)



Jabłka teoretycznie w tym cieście powinny być niewidoczne, ale nie dałam rady ich pokroić ręcznie w tak cienkie plasterki, więc u mnie niewidzialne ciasto jest trochę widzialne, ale nie ma to wpływu na jego smak i delikatną konsystencję. Chrupiące migdały i pachnące jabłka to jedno z najlepszych jesiennych smaków, jakie mogę wam polecić z zawiązanymi oczami.
Niewidzialne ciasto jabłkowe z dodatkiem orzechów lub migdałów i rodzynków robiła mama mojej koleżanki. Mam ten przepis w moim kajeciku zapisany pod nazwą keks jabłkowy. Nikt wtedy jeszcze nie nazywał tego ciasta niewidzialnym! Ku mojemu zaskoczeniu natrafiłam na przepis na nie na blogu Amerykanina mieszkającego w Tokio, który uważa to ciasto za prawdziwie japońskie! Mama mojej koleżanki mieszka w małym miasteczku pod Wrocławiem i zdecydowanie nie miała nic wspólnego z Dalekim Wschodem, nie interesowała się tamtejszymi kulinariami, a jedyny jej kontakt z Japonią w tamtym czasie ograniczał się do oglądania serialu "Shogun".
Poza tym  połączenia smakowe, które znajdziemy w tym cieście mają niewiele wspólnego z japońską kuchnią.
Przeglądałam kiedyś książkę "Japońskie słodycze" i częściej w słodyczach z Kraju Kwitnącej Wiśni znajdziemy fasolę, krewetki, glony, sos sojowy, herbatę. Popularne są ciasteczka ryżowe mochi, a nie niewidzialne ciasto. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by je upiec, bo jest bardzo smaczne.


Niewidzialne ciasto jabłkowe
ok 1/2 kg jabłek
sok z cytryny
3 jajka
50 gramów masła
80 gramów mąki
50 gramów cukru
70 ml mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
migdały w płatkach do posypania
cukier puder
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cienkie plasterki, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, by nie zbrązowiały. Rozpuścić masło w rondelku. W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać mąkę i cynamon oraz partiami wlewać mleko. Wymieszać wszystko na gładką masę. Dodać przestudzone masło i wymieszać je dobrze z ciastem. Przełożyć do ciasta pokrojone plasterki jabłek, pokryć je delikatnie ciastem i przemieszać za pomocą silikonowej szpatułki. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto tak, by plasterki jabłek układały się poziomo. Posypać ciasto płatkami migdałowymi. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie ciasto wyjąć z blaszki, ostudzić i włożyć na przynajmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

4 komentarze:

  1. na miniaturce wygląd jak terrina z kurkami :D aż mi ślinka pociekła. Ale takie ciacho z jabłkami... mrrr obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cha, cha! Na to bym nie wpadła. A terrina z kurkami rzeczywiście brzmi smacznie. Chyba zrobię, dzięki za inspirację.

      Usuń
  2. Wydaje mi się, że widoczność jabłek w tym wypadku wyszła na korzyść, ciasto wygląda pięknie. Ponieważ kocham wszelkiego rodzaju ciasta jabłkowe, to zapisuję na mojej liście "koniecznie do wypróbowania".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Usuń

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...