Autor:
Śnieżka gotuje
2020
- Pobierz link
- Adres e-mail
- Inne aplikacje
Świąteczne precelki serowe
220 gramów mąki
200 gramów białego sera
200 gramów miękkiego masła
1 żółtko
Do przybrania:
1 łyżka ziarenek maku
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka wiórków kokosowych
1 rozbełtane jajko
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszony biały ser, żółtko, pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy luźne, miękkie ciasto. Możemy je także zagnieść za pomocą miksera wyposażonego w końcówki do mieszania ciasta.
Podsypujemy deskę lub blat mąką, odrywamy kawałki ciasta wielkości śliwki i formujemy z nich wałeczek, jeśli jest długi przekrawamy go na pół i krzyżujemy jego końcówki formując precelek. Gotowe precelki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy jedną część precelków makiem, drugą migdałami, a trzecią wiórkami kokosowymi. Pieczemy precelki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut aż nabiorą złotego koloru.
Pyszne precle :)
OdpowiedzUsuńu mnie również co roku pojawiają się nowości na stole:) super precelki:)
OdpowiedzUsuń