8 marca 2018

Folar - portugalskie ciasto wielkanocne



Ilu Portugalczyków, tyle folarów. Można folar przygotować z nadzieniem pomarańczowym, można dodać do niego anyż i cynamon, tak jak ja zrobiłam. Wszystkie rodzaje folarów łączy jedno - dekoracja z jaj ugotowanych na twardo. To piękne, dekoracyjne ciasto, które będzie ozdobą wielkanocnego stołu.
W tym cieście można się zakochać, bo jest tak piękne i smaczne. Robi się je całkiem prosto z ciasta drożdżowego. Sekret tkwi w wolnym wyrastaniu ciasta w chłodnej temperaturze. Drożdżowe, które wyrasta powoli w lodówce jest bardziej puchate i wilgotne niż ciasto wyrastające w cieple.
Warto więc przygotowanie ciasta folar zaplanować sobie na dwa dni: w pierwszy zagnieciemy ciasto i włożymy je do lodówki, by wyrastało przez noc. W następnym dniu zakręcimy wieńce i upieczemy całość. Nie zapomnijcie przygotować jaj do dekoracji, możecie oczywiście dać zwykłe, czyste jajka, ja jednak skorzystałam ze sposobu, który podpatrzyłam kiedyś na warsztatach w Muzeum Etnograficznym we Wrocławiu. Artystka ludowa podpowiedziała jak do barwienia jajek wykorzystać naturę. Wystarczą listki pietruszki i łupki od cebuli oraz stare rajstopy lub podkolanówki pończosznicze. Jajko myjemy i do mokrego przyklejamy listki pietruszki, wkładamy je do pończochy, ściśle ją zawiązujemy, by listki na skorupce się nie przesuwały i gotujemy w garnuszku wypełnionym wodą i łupkami cebuli. Wyjmujemy, gdy jajka się zabarwią, chłodzimy i wyjmujemy z rajstopy, odklejamy listki. Mamy naturalnie zabarwione i ozdobione wielkanocne jajko. Nie czekajcie z wyjęciem jajka z rajstopy aż całkiem wystygnie, bo wtedy nie odkleicie listka pietruszki.



Folar anyżowo-cynamonowy
100 ml ciepłego mleka
15 gramów świeżych drożdży
50 gramów cukru
50 ml anyżówki (ouzo lub pastisse, jeśli nie macie, dajcie zamiast alkoholu mleko)
60 gramów miękkiego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
1 łyżka anyżku w proszku lub utłuczonego w moździerzu
szczypta soli
Do dekoracji:
3 jajka ugotowane na twardo
rozbełtane jajko do posmarowania
migdały w płatkach
Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozcieramy z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, dodajemy 2 łyżki mleka. Czekamy aż drożdże podejmą pracę i zaczną się pienić. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, mleko, masło, sól, cukier, anyżówkę, cynamon i anyż. Zagniatamy ciasto, chwilę wyrabiamy. Miskę smarujemy olejem, wkładamy kulę uformowaną z ciasta, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki do wyrośnięcia.
Następnego dnia wyjmujemy ciasto i dzielimy na trzy równe części. Każdą część dzielimy na dwie i formujemy dwa cienkie wałeczki, które zaplatamy ze sobą, łączymy końce by otrzymać wianuszek. W pusty środek wkładamy wcześniej ugotowane jajko. W sumie powinniśmy mieć trzy wianuszki, odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia, smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.


2 komentarze:

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...