Małpi chlebek z truskawkami (monkey bread)


Małpi chlebek to rodzaj odrywanego chlebka, pieczonego w szerokiej formie z kominkiem. Wypiek jest dość popularny w Stanach Zjednoczonych i jak większość dań pochodzi z Europy, choć na naszym kontynencie nie jest tak znany. Do Nowego Świata przywieźli go węgierscy Żydzi.


"Aranygaluska" jest ciastem podawanym na śniadanie. W podstawowej wersji nie zawiera truskawek, a jedynie cukier, cynamon i orzechy pekan. Słodki, lepki chlebek robi się z kulek ciasta drożdżowego, maczanych w roztopionym maśle i obtaczanych w cukrze i cynamonie. Małpi chlebek zjada się odrywając jego fragmenty. Swoją nazwę zawdzięcza zachowaniu małpek, które zbierają różne rzeczy i układają z nich stos. Podobnie robi się z chlebkiem, dokładając po kolei kuleczki z ciasta. Podobno chlebek zdobył popularność dzięki Pierwszej Damie Nancy Reagan, która podawała go w Białym Domu.
W wersji truskawkowej jest przepyszny, bo ciasto drożdżowe jest oblane aromatycznym truskawkowym syropem. Polecam wypróbować na któreś niedzielne, niespieszne śniadanie! 

Małpi chlebek z truskawkami
Ciasto
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
2/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
4 szklanki mąki
szczypta soli
2/3 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżki rozpuszczonego masła
Nadzienie
500 gramów truskawek
1 łyżka pasty waniliowej
1/4 szklanki cukru
Do maczania ciasta
1 szklanka cukru
1/2 szklanki stopionego masła
Do miseczki wlać wodę, dodać drożdże i cukier. Zamieszać, odstawić na chwilę. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać mleko, wymieszane z wodą drożdże, cukier, sól, jajko, masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Można to zrobić ręcznie, można w maszynie do pieczenia chleba lub mikserem wyposażonym w mieszadła do ciasta.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Umyć truskawki, poprzekrawać na połówki, włożyć do miski, zasypać cukrem i dodać pastę waniliową, odstawić, by owoce puściły sok.
Natłuścić foremkę do pieczenia. Gdy ciasto urośnie podzielić je na dwie części, z każdej uformować wałek, odkrawać od niego małe kawałki i formować z nich kuleczki. Zanurzać je w maśle, obtaczać w cukrze i układać w foremce. Gdy zużyjemy pierwszą część ciasta wyłożyć na nie truskawki, przykryć kolejną warstwą kulek z ciasta, maczanych w maśle i obtaczanych w cukrze.
Piec przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Studzić w foremce około 10 minut i dopiero wyłożyć z niej ciasto. Udekorować owocami.

Komentarze

  1. wygląda obłędnie :) chętnie bym się skusiła na takie śniadanie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty