Piersi z kurczaka po prowansalsku


Koniec z przesuszonym mięsem z kurczaka! Mam dla was bardzo smaczny przepis na piersi kurczaka po prowansalsku z pomidorkami koktajlowymi i ziołami na szybki obiad dla mięsożerców.
Zachęcam Was do kupna piersi z kurczaka, który nie pochodzi z przemysłowej hodowli. Nie będę się rozpisywać na temat kurzych ferm, bo wierzę, że jesteśmy już na tyle świadomymi konsumentami, że znamy różnice i robimy etyczne zakupy. W tym przepisie należy użyć patelni, którą można włożyć do piekarnika, pamiętajmy też o nagrzaniu talerzy przed podaniem kurczaka.

Piersi kurczaka po prowansalsku
2-3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
ok. 20 pomidorków koktajlowych
2 łyżki masła
3/4 szklanki bulionu z kurczaka (świeżego lub z koncentratu przygotowanego np. w Thermomixie)
1 łyżka białego winnego octu
2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
1 łyżka zielonej pietruszki
sól, pieprz do smaku
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni, myjemy i kroimy na połówki pomidorki koktajlowe, siekamy zieloną pietruszkę. Myjemy piersi z kurczaka, usuwamy błonki i chrząstki. Solimy i pieprzymy mięso. (Jeśli w dalszej części przepisu będziecie używać koncentratu bulionu drobiowego, przygotowywanego w Thermomixie to nie należy solić mięsa, ponieważ bulion będzie dostatecznie słony. Ja zamiast kostek rosołowych używam bulionu z TM i polecam tym, którzy mają taką możliwość, przepis jest w Książce podstawowej ABC.) Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, kiedy zacznie brązowieć układamy piersi z kurczaka, smażymy przez ok. 4 minuty z jednej strony, odwracamy piersi, dodajemy pomidorki, bulion i ocet. Dusimy przez ok. 2-3 minuty. Wkładamy patelnię z piersiami z kurczaka do piekarnika na ok. 20-30 minut. (Jeśli soki wypływające z mięsa są przezroczyste po lekkim jego nacięciu są przejrzyste to kurczak jest gotowy). Przekładamy mięso na nagrzane talerze, na patelnię dodajemy zioła i łyżkę masła. Podsmażamy chwile, żeby wydobyć aromat z ziół. Polewamy mięso sosem, dekorujemy zieloną pietruszką.

Komentarze

Popularne posty