Risotto ze świeżymi grzybami (przepis na Thermomix)


Grzybojad to postać, która występuje w mikropowieści meksykańskiego pisarza Sergio Galindo po tym samym tytułem. Do jego zadań należy próbowanie grzybów zanim trafią na stół. Dobrze płatna praca, ale krótko ją się wykonuje. Nie zatrudniam grzybojada, dlatego nie zbieram grzybów, których nie znam. Z tych przepatrzonych i sprawdzonych robię pyszne, grzybowe risotto.


Sezon w pełni i w tym roku grzybów jest mnóstwo. Uwielbiam z wielkim, wiklinowym koszem wędrować po lesie i wypatrywać małych, brązowych kapeluszy, a potem specjalnym nożykiem ścinać je i układać w koszu. W tym roku na grzyby wybrał się mój mąż i przydźwigał mnóstwo prawdziwków, podgrzybków, kozaków, maślaków i sitaków. Prawdziwki suszą się, a z reszty grzybów zrobiłam pyszny sos oraz jeszcze lepsze risotto. Jestem amatorką tego włoskiego dania, ale przyznam, że nie lubię stać przy kuchence i mieszać, mieszać i mieszać. Idealnym urządzeniem do przygotowywania risotto jest thermomix, bo to on miesza i podgrzewa. Poniżej umieściłam też wersję przepisu dla tych, którzy tego urządzenia nie mają. Swoje risotto gotowałam w modelu TM6.



Najpierw jednak przygotowuję grzyby: czyszczę je, sprawdzam, czy nie są robaczywe, kroję w plasterki i obgotowuję we wrzątku w dużym garnku. Czekam aż cały piasek i inne zanieczyszczenia opadną na dni i łyżką cedzakową wyciągam na sito grzyby. Posłużą mi do risotta.


Risotto ze świeżymi grzybami
40 gramów sera parmezan
spora garść zielonej pietruszki
200 gramów świeżych, obgotowanych grzybów
350 gramów ryżu arborio
1 mała cebula
40 gramów oliwy
100 gramów białego wina
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka masła
900 gramów gorącego bulionu (może być na bazie wegańskiej kostki warzywnej)

Przepis na Thermomix
1. Do naczynia miksującego wrzucam ser i pietruszkę, rozdrabniam przez 10 sekund, obroty 10. Przesypuję do miseczki.
2. Do naczynia wkładam cebulę przekrojoną na pół, rozdrabniam przez 3 sekundy, obroty 5.
3. Dodaję oliwę i grzyby. Duszę 2 minuty w 120 stopniach Celsjusza obroty wsteczne nastawione na 1,5.
4. Dodaję wino i ryż. Gotuję 3 minuty w 100 st. Celsjusza, obroty wsteczne 1 z nałożonym na pokrywę koszyczkiem zamiast miarki.
5. Dodaję uprzednio przygotowany bulion (zagotowuję w garnku wegańską kostkę warzywną w 900 ml wody) oraz przyprawy: paprykę, pieprz, sól. Gotuję 15 minut w 100 st. Celsjusza na obrotach wstecznych 1.
6. Dodaję masło, parmezan z pietruszką. Mieszam wszystko kopystka i od razu podaję.

Przepis bez Thermomixa
Składniki jak w przepisie powyżej.
Siekam bardzo drobno zieloną pietruszkę, ścieram na tarce parmezan. Przygotowuję bulion: w dużym garnku zagotowuję wodę z wegańską kostką warzywną. Obieram i drobno kroję cebulę, szklę ją na  dużej, głębokiej patelni, dodaję wino oraz ryż, mieszam i pozwalam, żeby ryż wchłonął wino, dodaję chochelką partiami bulion pilnując, by ryż stopniowo go wchłaniał. Risotto nie może być wodniste. Ma być kremowe. W połowie dodawania bulionu wrzucam na patelnię obgotowane wcześniej grzyby i dodaję paprykę, pieprz i sól. Kiedy dodam już cały bulion gotuję risotto jeszcze przez 10-15 minut delikatnie mieszając. Na sam koniec wsypuję starty parmezan i pietruszkę, mieszam wszystko i od razu przekładam na talerze.
Risotto z grzybami jest aromatyczne i bardzo, ale to bardzo kremowe.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty