Smaki Chorwacji: Cedevita i Vegeta

Paszteciki do barszczu z kimchi


Tradycyjne paszteciki do barszczu robi się z nadzieniem z kiszonej kapusty z grzybami. A gdyby zastąpić zwykłą kapustę kimchi? Spróbowałam i okazało się, że to świetny pomysł. Paszteciki z tym koreańskim przysmakiem są pikantne, ale delikatnie, dlatego pasują do barszczu i nie zdominowały jego smaku.
To na razie próba przedświąteczna, ale nie wiem, czy przygotuję taką odsłonę pasztecików na wigilię, bo mimo wszystko nie są bardzo tradycyjne. Z drugiej strony odmiana jednak nie zaszkodzi. Jeśli lubicie eksperymentować i łączyć smaki oraz tradycje spróbujcie tych pasztecików, bo są naprawdę super i bardzo łatwo się je robi. Najpierw oczywiście musicie ukisić kimchi, czyli kapustę pekińską wymieszaną z ostrą pastą ryżową. Przepis znajdziecie tutaj
Sam proces kiszenia trwa dwa-trzy dni, dlatego warto uwzględnić to przy przygotowywaniu pasztecików. 

Paszteciki z kapustą kimchi
Farsz
500 gramów kapusty kimchi
50 gramów suszonych grzybów 
1 średnia cebula

Ciasto
400 gramów mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
70 gramów miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
3 żółtka
1 jajko 
1/4 szklanki wody
mak

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Odcedzić (wodę z grzybów zachować), pokroić drobno. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kapustę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. W dużym rondlu cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby i przesmażyć 2-3 minuty, dodać kapustę. Znów podsmażyć przez ok 3-4 minuty, podlać wszystko 1/2 szklanki wody z grzybów i dusić przez 15-20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól. W kubku wymieszać suche drożdże z mlekiem, 2 łyżkami mąki i cukrem. Zaczyn dodać do mąki, wymieszać, dodawać stopniowo żółtka wyrabiając całość, na koniec dodać miękkie masło i dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. 

Gotowe ciasto rozwałkować na duży prostokąt, podzielić go na trzy części, na każdej z nich ułożyć z jednej strony farsz z kapusty, przykryć pozostałym ciastem zwijając całość w rulonik. Przełożyć wszystkie trzy rulony na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pokroić nożem na 3-4 cm kawałki. Do szklanki wbić jajko, dodać wodę, rozbełtać. Posmarować paszteciki za pomocą pędzelka, posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut.

Przepis na Thermomix
Ciasto
1. Dużą miskę natłuścić olejem.
2. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, pogrzać 2 min/37 stopni C/obr.2
3. Dodać mąkę, sól, masło i żółtka. Wyrobić 2 min, tryb ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Umyć naczynie miksujące.

Farsz
1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę odważyć do niej grzyby i 250 gramów gorącej wody. Odstawić.
2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kimchi, odcisnąć, poszatkować.
3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę przekrojoną na pół, rozdrobnić 5s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodać 15 g oleju, dusić 3 min/120 stopni C/obr. 1. 4. Namoczone grzyby odcedzić i dodać do naczynia miksującego, rozdrobnić 3 s/obr.5. Dodać łyżkę masła, dusić 3 min./120 stopni C/obr. 1, przemieszać kopystką, powtórzyć duszenie 3 min/120 stopni C/obr.1. 
5. Do naczynia miksującego dodać kapustę kimchi, podlać 1/4 wody z grzybów, gotować 15 min/100 stopni C/ obroty wsteczne/ obr.1 Odstawić do ostudzenia.

Paszteciki formować tak jak w przepisie bez użycia Thermomixa.

Komentarze