Kiszone pomidory

Miękkie pierniczki imbirowe z Wirginii


Z czym Wam się kojarzy Wirginia, jeden ze stanów USA? Pewnie z niczym, jeśli nie mieszka tam Wasza ciocia z Ameryki. Ja jeszcze całkiem niedawno, nie potrafiłam odnaleźć tego stanu na mapie. Uzupełniłam już swoją wiedzę, bo skoro mam przepis na obłędne pierniczki imbirowe w starym stylu z Wirginii, to dobrze byłoby coś na jej temat wiedzieć. 

Doszukałam się więc niesamowitej historii o pierwszym w historii Nowego Świata strajku pracowników, który w Wirginii przeprowadzili... Polacy. No mamy te strajki i protesty we krwi, a ten pierwszy strajk wydarzył się w 1619 roku, na długo przed powstaniem ruchu robotniczego! Strajkowali polscy rzemieślnicy kontraktowi, sprowadzeni do osady Jamestown, by prowadzić hutę szkła, manufakturę dziegciu, smoły i lin okrętowych. W dokumentach zachowały się nawet imiona i nazwiska tych śmiałków, którzy przystąpili do strajku. Walczyli o równe prawa wyborcze dla wszystkich mieszkańców kolonii, nie zgadzali się bowiem z zarządzeniem gubernatora, który odmówił praw wyborczych osadnikom innego pochodzenia niż angielskie. Polacy kontrolowali przemysł kolonii, więc gubernator nie miał wyjścia i musiał spełnić ich postulaty. Pewnie odetchnął z ulgą, gdy krewcy Polacy po zakończeniu kontraktów wrócili do Europy.

Co za historia! Wirginia nie będzie już dla Was anonimowym stanem na Wschodnim Wybrzeżu. Stamtąd pochodzi właśnie przepis na pyszne imbirowe pierniczki w dawnym stylu. To odmiana miękkich ciasteczek korzennych idealnych do upieczenia na święta. Są łatwe do zrobienia, ale potrzebna jest do nich melasa. To nie jest popularny u nas składnik, ale bez problemu znajdziecie go w kuchniach świata. Ciasteczka są aromatyczne, nie wymagają leżakowania i nie połamiecie sobie na nich zębów, a to niebywała zaleta w przypadku pierników. Możecie też pierniczki udekorować, ja nie zdążyłam, bo zniknęły w ekspresowym tempie.

Miękkie pierniczki imbirowe z Wirginii

225 gramów cukru

2 łyżeczki imbiru w proszku

1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka soli

1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

225 gramów masła

125 gramów mleka skondensowanego niesłodzonego

125 gramów melasy z buraków

680 gramów mąki

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce mieszamy cukier, imbir, gałkę muszkatołową, cynamon i sól. Dodajemy miękkie masło, skondensowane mleko i melasę. Miksujemy do połączenia składników, dodajemy partiami mąkę. Ciasto powinno dać się zagnieść w kulę i nie być zbyt kleiste. Rozwałkowujemy je na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1/2 cm, wycinamy ciasteczka szklanką, można też użyć foremek do pierniczków. Gotowe pierniczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem pieczemy 10-12 minut, ale nie dłużej, żeby nie stwardniały. Studzimy chwilę na blaszce, a potem na kratce. Ciasteczka przechowujemy w zamkniętej szczelnie puszcze, można je też udekorować lukrem.

Komentarze