Rumuńska zupa wołowa - ciorba de vacuta

Gofry owsiane śliwkowe

 



Idealne na jesienne śniadanie. Pachną cynamonem, zrobiłam je bez cukru - wystarczy kilka dojrzałych śliwek w cieście i nie trzeba już go słodzić. Oczywiście nie dotyczy to podania - cukier puder, sos karmelowy są mile widziane, a nawet wskazane, bo co to za gofry bez przybrania? Jeśli ktoś ma ochotę może je zjadać także z bitą śmietaną. Z podanej ilości składników wychodzi pięć dużych gofrów. Do ich zrobienia przyda się mocny blender albo Thermomix.

Gofry owsiane śliwkowe
200 ml mleka lub napoju owsianego
100 gramów mąki owsianej
1 kopiasta łyżka nasion chia
2 łyżki oleju 
5 śliwek węgierek
1/2 łyżeczki cynamonu

Do naczynia miksera wlewam mleko, dodaję mąkę, nasiona chia, cynamon, śliwki bez pestek. Całość miksuję na gładko. Nagrzewam gofrownicę, wykładam ciasto łyżką (ok. 4 łyżki na jednego gofra). Piekę ok. 4 minut. Najlepiej smakują na ciepło oprószone cukrem pudrem lub polane sosem karmelowym, oczywiście z dodatkiem śliwek.



Komentarze