Strudel z dynią - Przy rumuńskim stole


Dawno nie gotowałam rumuńskich potraw, a strudel z dynią jest bardzo popularnym jesiennym deserem, który przygotujecie bez żadnego problemu. Strudle są dość popularne w tej części Europy i można się spierać, czy mają one bliskowschodnie pochodzenie, czy raczej są oryginalnym ciastem, tak lubianym w Cesarstwie Austro-Węgierskim. Strudel z jabłkami to duma Austriaków, ale dyniowe nadzienie jest bardzo rumuńskie. Słodki, delikatny dyniowy farsz, cieniutkie ciasto - te smaki są tak doskonałe, że musicie tej jesieni wypróbować ten przepis. Mam dla Was jego dwie wersje: dla ambitnych i dla wygodnych.

Nadzienie:
300 gramów surowej dyni hokaido
10-12 łyżek cukru trzcinowego,
1/2 łyżeczki cynamonu\
garść rodzynek
Obraną dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy, cukier, cynamon, rodzynki. Mieszamy i odstawiamy, żeby dynia puściła sok. 
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Włączamy piekarnik, by nagrzał się do 200 stopni Celsjusza.

WERSJA DLA AMBITNYCH

2 jajka
180 ml ciepłej wody
360 gramów mąki tortowej
+ 5 łyżek rozpuszczonego masła do posmarowania ciasta
cukier puder do oprószenia

W misce mieszamy jajka i wodę, dodajemy mąkę. Wyrabiamy lekko kleiste ciasto, które przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie rozpoczynamy zabawę: stolnicę lub blat posypujemy obficie mąką, wyrabiamy chwilę ciasto aż przestanie się kleić do rąk. Dzielimy ciasto na dwie części, jedną rozwałkowujemy na prostokąt do przekątnej ok. 30 cm. Delikatnie rozciągamy go, na stolnicy układamy ścierkę posypujemy ją obficie mąką i zaczynamy zabawę. Podnosimy ciasto, wsuwamy pod nie wierzch dłoni, staramy się je obracać przesuwając kostkami. Ciasto będzie ciążyć i samoistnie się naciągać, jeśli będą robić się dziury - nie szkodzi. Ciasto powinno się rozciągnąć do prostokąta o przekątnej ok. 60-80 cm. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta. 

Ciasto układamy na posypanej mąką ściereczce, odciskamy dyniowe nadzienie z nadmiaru soku. Ciasto smarujemy masłem wykładamy nadzienie i za pomocą ściereczki zawijamy strudel, podsuwamy pod koniec blatu blaszkę do pieczenia i zsuwamy na nią strudel. To samo robimy z drugim strudlem.
Smarujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy ok 35 minut aż ciasto będzie złote, posypujemy cukrem pudrem, odstawiamy na chwilę, aby nie było gorące lecz ciepłe. Podajemy.

WERSJA DLA WYGODNYCH
Kupujemy rulon gotowego ciasta francuskiego lub ciasta filo. Na rozwinięte ciasto wykładamy dyniowe nadzienie, zawijamy, pieczemy ok. 30 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

Pofta buna!

Komentarze