Musaka z ziemniakami


Niewątpliwie ten przepis wywodzi się z Turcji, a może z Grecji. W każdym razie jest dość popularny w Rumunii, choć zwykle tę musakę, zwaną musaca cu cartofi przygotowuje się z farszem mięsnym. Ja zrobiłam ją z czerwoną soczewicą, bo nie miałam ochoty na mięsne danie. Smacznie przyprawiona soczewica naprawdę świetnie smakuje, a sam przepis jest prosty i w miarę szybki. Musakę można jeść na ciepło i na zimno. 

Musaca cu cartofi w wersji wegetariańskiej

4-5 ziemniaków

2-3 ząbki czosnku

200 gramów czerwonej soczewicy

700 ml passaty pomidorowej

1 szklanka wody

sól do smaku

1 łyżeczka mielonego pieprzu

2 łyżeczki oregano

2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki cynamonu

150 gramów jogurtu naturalnego

2 jajka

150 gramów sera cheddar tartego

Ziemniaki obrać, pokroić na talarki, zblanszować we wrzątku przez okół 5 minut, odsączyć i odstawić do ostudzenia. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie, dodać posiekane ząbki czosnku, podsmażyć przez chwilę. Przełożyć do garnka, dodać czerwoną soczewicę, passatę, wodę i przyprawy. Całość dusić ok. pół godziny aż soczewica zmięknie, a sos zgęstniej. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki i soczewicę. W misce wymieszać jogurt, jajka i ser. Polać tą mieszaniną wierzch musaki. Zapiekać 30 minut w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza.

Komentarze