Musaka z ziemniakami

Paska wielkanocna (kulicz) z rodzynkami

 


Babki - paski wypiekane w prostych foremkach, często nawet w puszkach po owocach (bez plastikowej wyściółki) to ukraińska tradycja, bez której nie ma świąt wielkanocnych. Bardzo lubię drożdżowe wypieki, ale te lekkie, pełne powietrza i rodzynków, pachnące wanilią lub cytrusami. W tym roku wreszcie kupiłam odpowiednią formę - prosty kominek z zamknięciem zawiasowym, bo coraz trudniej o puszki po ananasach lub brzoskwiniach bez plastikowej osłonki w środku. 

Sekretem kulicza, czyli paski jest odpowiedni czas rośnięcia - ta babka potrzebuje dużo czasu, ale nie jest zbyt skomplikowana do zrobienia. W Ukrainie piecze się ich na święta zwykle kilka, rozdaje rodzinie i znajomym. Ponoć zagniatając to ciasto trzeba szeptać dobre zaklęcia - życzenia, które mają się spełnić, dobre wróżby dla bliskich. Tego elementu pogańskiej magii chrześcijaństwo nie zabiło i nie wypleniło.  Siłę wiosennych zaklęć przekazuje się wraz z przepisami na paskę - z matki na córkę. Zagniatając ciasto na moją paskę myślałam o wojnie i jedynym zaklęciem, które przychodziło mi do głowy było, by wojna jak najszybciej zakończyła się, a Rosjanie, winni jej rozpętania, przepadli i sczeźli, jeśli nie od razu, to zostali osądzeni za swoje zbrodnie przed międzynarodowym trybunałem. Dla wielu Ukraińców zbliżająca się Wielkanoc nie będzie niestety radosnym świętem. Pomagajmy i pamietajmy, kto jest winien rozpoczęcia tej wojny.


Kulicz/Paska wielkanocna

przepis na jedną sztukę


Zaczyn

110 ml ciepłego mleka

20 gramów drożdży

20 gramów cukru

70 gramów mąki


Babka

260 gramów mąki

45 gramów miękkiego masła

1 jajko i 1 żółtko

45 gramów cukru

skórka otarta z 1 cytryny

nasionka wanilii z 1 strączka

szczypta soli

1 łyżka spirytusu

30 ml oleju słonecznikowego

2 garści rodzynek

1/2 szklanki rumu

1 jajko rozbełtane do posmarowania

cukier gruby kryształ 

Opcjonalnie lukier z cukru pudru (1 białko utarte z kilkoma łyżkami cukru pudru) i kolorowa posypka


Przygotować zaczyn: do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę, całość wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Rodzynki zalać rumem, odstawić.

Do dużej miski lub do misy miksera wsypać cukier, dodać jajko i żółtko - ubić do białości. Następnie dodać spirytus, wanilię, skórkę z cytryny, masło, olej i szczyptę soli - wszystko wymieszać. Dodać zaczyn i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie natłuścić blat, wyjąć ciasto i rozciągnąć je na płasko. Odsączyć rodzynki z rumu i posypać nimi ciasto. Zawinąć je w rulon i uformować z niego kulę - nic nie szkodzi, jeśli rodzynki będą wychodzić na wierzch. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki - tuby o średnicy 16 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie paskę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać grubym kryształem. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. 

Można też nie smarować kulicza jajkiem tylko po upieczeniu polukrować i posypać kolorową posypką.

Komentarze