Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Serniczki cytrynowe na zimno


Szybki przepis dla miłośników serników na zimno. Ładny, prosty i niezabierający czasu. Trochę sera, galaretki, czasu w lodówce i możemy chwalić się, że umiemy wyczarować coś z niczego. Nie są do tego przepisu potrzebne żadne umiejętności kulinarne. Trzeba mieć blender, foremki w kształcie babki oraz lodówkę. Tyle wystarczy, by zachwycić wielkanocnych gości. 

Zwykle mam duże wątpliwości, jeśli chodzi o takie przepisy - to nie jest gotowanie, ale hochsztaplerstwo kulinarne, ale uległam, widząc radosne miny poczęstowanych. Pomysł na takie nic mignął mi gdzieś na instagramie. Smaki serniczków można zmieniać w zależności od użytej galaretki. W moim przypadku była to galaretka cytrynowa.

Serniczki cytrynowe na zimno

2 opakowania galaretki cytrynowej

250 gramów twarogu 

1 łyżka cukru pudru

500 ml wody

Wodę zagotować, rozpuścić w niej galaretki i cukier puder. Ostawić do ostygnięcia. Do miski wrzucić pokrojony na kawałki twaróg, dodać ostudzoną galaretkę, całość zblendować na gładko. Przelać do foremek i odstawić do stężenia na klika godzin. Wyjmować z foremek i podawać jako deser. Voilà!

Komentarze