Gofry grzybowe na grzybowym pudrze. Jak nie suszyć grzybów

Sernik ukraiński


Nietypowy to sernik, bo konsystencją nie przypomina ani krakowskiego ani wiedeńskiego. Jest zwarty, mniej serowy, bardziej budyniowy. Można go oblać czekoladą albo podawać z kwaskowym dżemem. Wydaje się... dziwny, ale szybko znika.
Trudno znaleźć łatwiejszy przepis na sernik. Po prostu miesza się ze sobą wszystkie składniki i gotowe. Autorka przepisu Olia Herkules, autorka "Mamuszki. Od Lwowa do Baku" poleca podawać go z konfiturą agrestowo-truskawkową. Pyszny jest i pachnie cudnie wanilią. Ostatnio zastanawiam się, gdzie będę kupować esencję waniliową, bo Alma zbankrutowała, a Max i Spencer wycofuje się z Polski...

Sernik ukraiński
100 gramów masła
500 gramów białego sera na sernik
3 jajka
100 gramów cukru
100 gramów kaszy manny
100 gramów mąki pszennej lub kukurydzianej (użyłam tej ostatniej)
1 łyżeczka esencji waniliowej lub olejku waniliowego
2 łyżki rodzynek sułtanek
konfitura truskawkowo-agrestowa
Roztapiamy masło w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Smarujemy stopionym masłem za pomocą pędzelka keksówkę. W misce mieszamy wszystkie składniki - ser, jajka, kaszkę mannę, mąkę, masło, rodzynki i wanilię. Przekładamy masę do keksówki i pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu ciasto odstawiamy na 15 minut i dopiero wyjmujemy z foremki. Podajemy z konfiturą.




Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam książkę "Mamuszka", z której pochodzi. Można w niej znaleźć mnóstwo inspirujących przepisów :)

      Usuń
  2. Pamiętam ten sernik z dzieciństwa. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w takim wydaniu sernika jeszcze nie jadłam. pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie ci smakować. Ja początkowo byłam zaskoczona konsystencją :)

      Usuń
  4. Bardziej budyniowy? Oj, ale mam teraz smaka! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam zamiar go zrobić, ale czy starczy na 24 kawałki? Chcę zrobić to na wigilię klasową lecz nie wiem czy wystarczy ciasta

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza