Ciasto Kardynał Schnitte


Kardinalschnitte to jedno z najbardziej popularnych austriackich ciast. Choć może nie tak znane jak tort Sachera ma także ciekawą historię, choć dużo krótszą. Stworzono je w cukierni Ludwiga Heinera, jednej z najsłynniejszych w Austro-Węgrzech.

Firma powstała w 1852 roku, ale to właśnie L. Heiner przejął ją w 1883 i odpowiada za jej rozkwit. Do dziś cukiernia używa herbu cesarsko-królewskiego (kaiserlich und koniglich), ponieważ została podniesiona do godności dostawcy słodyczy na dwór cesarski przez samego Franciszka Józefa. W 1977 roku firma odebrała nagrodę państwową. O L. Heiner można poczytać w austriackiej Wikipedii i zobaczyć zdjęcia jej wnętrz. Własnie tak wiekowa cukiernia z tradycjami opracowała przepis na ciasto Kardynał Schnitte w 1933 roku z okazji Dnia Katolickiego (uroczystości obchodzonej w Niemczech, Austrii i Szwajcarii). Nie znam tego święta, ale ciasto, które zrodziło się z tego powodu jest warte poznania.
Podchodziłam do niego trzy razy, bo nie byłam zadowolona z efektów. Teraz wiem, że nie można się spieszyć przy przygotowywaniu Kardynała. Potrzeba cierpliwości! Kardynał nie jest ciastem prostym do zrobienia, wymaga trochę wprawy i tyle. Połączenie bezy, biszkoptowego ciasta i bitej śmietany jest przepyszne. Do odważnych świat należy, więc do roboty kochani!

Ciasto Kardynał Schnitte
Ciasto:
4 jajka
160 gramów mąki
160 gramów cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
5 białek
120 gramów cukru pudru
Wypełnienie
600 ml śmietanki 30 proc.
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru pudru
dżem morelowy lub inny (użyłam z owoców leśnych)
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Przygotowujemy rękaw cukierniczy z końcówką lub woreczek spożywczy z grubszej folii. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, W dużej misce ubijamy jajka z cukrem aż masa będzie pienista. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
W wysokim naczyniu za pomocą miksera ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier puder. Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego lub do woreczka, któremu odcinamy końcówkę. Wyciskamy cztery rzędy z białek, odległość pomiędzy nimi powinna być jednakowa. Masą z jajek wypełniamy przerwy między rzędami z białek.

Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozwalamy ciastu ostygnąć.
Gdy ciasto już nie jest gorące wyjmujemy je z blaszki, odwracamy i odklejamy od niego papier do pieczenia. Ciasto przekrawamy na dwie równe połowy wzdłuż rzędów z białek.
W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę z kawą i cukrem aż będzie sztywna.
Na dolną połówkę ciasta nakładamy dżem, a następnie bitą śmietanę, przykrywamy całość drugą połówką ciasta i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  1. bardzo podoba mi się to ciasto, robiłam podobnie połączenie biszkoptu i piany z białek do innego ciasta, muszę spróbować i tego przepisu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty