Gofry grzybowe na grzybowym pudrze. Jak nie suszyć grzybów

Schug - pikantniej nie będzie


Mogłabym świeży schug jeść do śniadania, obiadu i kolacji. Nigdy mi się nie przeje ta cudowna pasta z ostrych papryczek i kolendry. Schug pochodzi z Jemenu, ale to w Izraelu został odkryty dla światowej kuchni. Kupimy go tam na każdym targowisku, dodaje się go do ulicznych dań jak falafele, czy sabich.
Najpopularniejszy jest schug z zielonych papryczek (yarok), ale w moim warzywniaku dostępne dziś były tylko czerwone, więc zrobiłam schug adom, czyli czerwony. Schug jest pyszny i ostry, można przyprawić nim zupy, gulasz, sosy, można nim podkręcić kanapkę, makaron, dodać do cieplutkiej pity, a nawet macerować w nim mięso do pieczenia lub na grilla. Lubię też dodać łyżeczkę schugu do twarożku lub do serka wiejskiego. W Thermomixie schug zrobicie w kilka minut.

Schug
5 papryczek chilli,
pęczek świeżej kolendry,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
1 łyżeczka soli,
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy

Papryczek nie czyścimy z pestek, tylko kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera/Thermomixa. Miksujemy na pastę. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.

Komentarze