Sernik kukurydziany - alivenci moldovenesti

Ukraińskie pyriżki z jajkiem i zieloną cebulką

e


Czasy pyriżków sprzedawanych na stacjach kolejowych w Ukrainie skończyły się wraz z wybuchem wojny. Mam nadzieję, że kiedy wreszcie skończy się ta okropna wojna, którą rozpoczęli Rosjanie, przyjdzie czas na powrót starszych pań z koszami pełnymi pyriżków. Były wybawieniem dla głodnych podróżnych - ciepłe, świeże pyriżki z drożdżowego ciasta z farszem ziemniaczanym, jajecznym lub mięsnym pachniały cudownie. Nie wiem, czy sprzedające te pyszności Panie miały jakieś zezwolenia z ukraińskiego sanepidu, nikt jednak o to nie pytał. Wielkie kosze miały przykryte czystymi, wykrochmalonymi ściereczkami, a pyriżki podawały przez foliowy woreczek. 
Punktualne koleje, zadbane dworce, peronówki dla odprowadzających i czystość - tak zapamiętałam ukraińskie dworce. Z ogromnym sentymentem wspominam moją podróż do Ukrainy i na Krym. Warto było. Dzielę się z Wami przepisem na podróżny smak, ukraiński fast food jak u mamy. Wypróbujcie i zaproście znajomych, by też spróbowali i pamiętajcie, że wciąż potrzebna jest pomoc.

Pyriżki z farszem jajecznym

Ciasto
7 gramów suchych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka 
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
350 gramów mąki

Farsz
3 jajka ugotowane na twardo
1 pęczek zielonej cebulki
1/2 pęczka zielonego koperku
sól

olej do smażenia

Do miski wlać mleko, olej, dodać drożdże, olej, cukier, sól. Wymieszać dokładnie. Przesiać mąkę i stopniowo dodawać ją do miski. Najpierw mieszać składniki, a potem wyrabiać ciasto. Powinno być miękkie. Uformować kulę, przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Przygotować farsz: posiekać drobno jajka i zieleninę, wymieszać i doprawić solą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 kawałków, uformować każdy w kulkę, rozwałkować na krążek. Nałożyć na środek ok. 2 łyżek nadzienia. Złożyć ciasto jak pierożek, zakleić brzegi. Ułożyć na blacie sklejonym brzegiem do dołu, spłaszczyć dłonią. Rozgrzać olej na patelni, smażyć pyriżki z każdej strony ok. 2-3 minut na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Jeść jako przekąskę.

Komentarze